Ti szoktatok pénzt kérni, ha fuvarozzátok a barátaitokat? Ez nem pofátlanság?
Nem rólam van szó, csak egy ismerősöm mesélte, hogy a fia elment a barátaival moziba egy közeli városba. Az egyik fiúnak már van jogsija, így ő felajánlotta, hogy elviszi őket és akkor nem kell buszozni vagy vonatozni, nincs belőle probléma, hogy még sokat kell várni vagy lekésik, a vetítésre mikor érnek oda stb. Majd, mikor hazajöttek, akkor a fiú kiszámolta az útiköltséget, kiszámolta fejenként és mindenkitől beszedte a részét, pár száz forintot... Hát nem tudom, lehet, hogy én vagyok a hülye, de nekem ilyen eszembe nem jutna, hogy egy alkalmat így elszámoltatok a saját barátaimmal, ráadásul úgy, hogy nem is nagy összegről van szó...szerintem ez pofátlanság. Az, hogy valaki rendszeresen fuvaroz valakit az már más dolog, arra azt mondom, hogy jó persze, valamilyen "ellenszolgáltatást" el lehet várni, legalábbis én biztos nem várnám el senkitől, hogy rendszeresen ingyen vigyen ide-oda, hanem vagy felajánlanám, hogy kifizetem a részem vagy valahogyan kompenzálnám pl. meghívnám enni vagy valami.
Tudom, nem az én dolgom és nekem végülis mindegy, nem is szólok bele meg semmi, csak ezen én picit meglepődtem mert nem gondoltam volna, hogy ilyen van.
Ha azt nézzük,hogy ő ajánlja fel és csak utólag mondta,hogy az úti ktg-t osszátok szét. Az úgy pofátlanság valóban.
De ha előre mondja,hogy figyu szívesen leszek én a sofőr,de akkor a benzin pénzt dobjuk össze. Az úgy nem pofátlanság.Nem is az ő autója ha tizenéves ő sem dolgozik,tehát a benzint a szülei állták.
Amúgy meg kiszámolva sokkal jobban megéri szétdobni a benzin ktg-et mint buszozni,vonatozni és kényelmesebb is.
Nálunk sokszor van ilyen,hogy vki fuvaroskodik,de mindig szétdobjuk a benzin ktg-et ha nem engedi az illető,akkor meghívjuk üdítőre,kajára vagy bármire ha már nem engedte kifizetni.
És én sem várom el soha senkitől,hogy ingyen fuvarozzon.
Így hogy ő ajánlotta fel, így nem kellett volna elkérni a pénzt utólag. Plusz egyszeri alkalomról van szó.
A barátai meg lehettek volna jófejek, és fizethették volna a mozijegyét, vagy a nasiját.
Attól függ,hogy nézzük a dolgot.Ha nem szólt előtte,hoyg kérne pénzt az útért akkor az nem szép, mert előfordulhat,hogy visszafelé valakinél nem marad annyi pénz,hogy kifizesse az utat.
Ha rendeszeresen fuvaroz valaki akkor helyénvalóbb kifizetni az utat,de ha barátról van szó csak a benzinpénzt osztani,mert máskülönben az haszonélvezet,kivéve ha nem taxizásból keresi a pénzét.Van egy barátnőm,akivel évente néhány alkalommal elszoktunk menni autóval a közeli városba ő,még egy barátnőnk meg én.Mostanában célozgat rá,hogy jó lenne kifizetni az utat,mert szerinte sok a benzin,meg nem jól áll anyagilag pedig nem olyan távoli helyre megyünk.De nem is ez a lényeg.Neki jó állása van,jól keres-jól el is tudja költeni apénzt,nekem meg sajnos jelenleg nincs munkám.Azzal még nincs is gond ha a benzin árát osztjuk szét,de ha már a busz árában visz akkor inkább busszal utazok és ott fizetem ki azt az összeget,Mert ha a busz árát kéri el odavissza mindkettőnktől akkor az ő útja totál ingyen van,meg még marad is neki belőle.Általában bőséges és jó vacsora menüket rendel-kávét, üditőt is többször rendel mellé,nem fogom nézni,hogy valaki pizzázgat meg jókat vacsizik a másiknak meg ugy kell kuporgatni,hogy ilyesmit megengedjen magának.És még ő kér el plusz pénzt.
Ez annyira tipikus magyar (pasi) szokás.
Ismerek olyan társaságot, ahol emberek kiszámolják, ki hány pizzaszeletet evett, ki mennyi felest ivott, és úgy osztják el a kaja-pia árát lmao.
Ha én felajánlom hogy elfuvarozok valakit rövid távra, akkor nem kérek érte pénzt, értelem szerű. Ha haverok kérik, hogy furikázzam őket messzire, vagy többször vagy rendszeresen, akkor azért illik fizetni, igen.
Múltkor egy ismerősöm segített költözni, értem jött, bepakoltam a kocsijába, átvitt az új lakásba, nem fizettem ki a fuvart, rövid táv volt, és úgyse fogadta volna fel, ő ajánlotta fel a költöztetést amúgy is, de volt bennem annyi sz-r, hogy egy üccsire meghívtam :D
Szerintem az a kérdés, hogy az illető hogy jutott volna oda, ha nincs a társaság többi tagja.
Ha valaki a vécére is kocsival emgy, ergo, nélkülük is úgy ment volna, szerintem pofátlanság kifizettetni a benzinpénzt... hacsak nem tett miattuk egy jó pár kerülőt, nem növekszik meg túlzottan, amit egyébként is ráfordítana anyagilag az útra.
Nyilván ha csak a társaság kedvéért ül kocsiba, az a minimum, hogy a többiek beugranak a költségekbe. Természetesen ezt illik előre megbeszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!