Hogyan tudnék egy barátomnak segíteni?
Te nehezen tudnál neki segíteni, orvoshoz kéne vinni. De a Magyar egészségügyet ismerve inkább leszedálják, mint segítenek neki.
Van diagnózisa a fenálló pszichés/mentális betegségéről? Vagy te miből gondolod, hogy skizofrén lenne? Amúgy leírhatod azokat a "hihetetlen" dolgokat, amiket csinált, engem kifejezetten érdekel.
Yupp, paranoid skizofrén, szerintem. Jómagam másfél évig egy paranoid skizofrén férfival laktam együtt, hasonló dolgokat csinált. A többi skizofrénnel ellentétben ők kifejezetten érdeklődőek, a tudomány, okkultizmus iránt...A skizofrénia, és a pszichózis torzít. Az összes skizofrén a saját világában él, és abba menekült saját maga, és az élete elől. Ezt a képzeletbeli világot a társadalomból, és a valós világból merítette. De csak egy részét. A másik része torz eszmepárosítások, téveszmék. A paranoid skizofrénekről nehezen lehet eldönteni, hogy őrültek-e vagy zsenik. Magasröptű gondolataik vannak - ha eszükbe jut valamilyen elmélet, akkor egy furcsa hatalomérzet árad szét bennük, és ettől megrészegülve mindenkinek ezt újságolták. A paranoid skizofrének téveszméi féligazságok. Egyik része jó ötlet, és megvalósítható. A másik része pedig őrült eszmetársítás. A skizofrénekre jellemző az a hit is, miszerint megszállta őket egy démon. A skizofréniához gyakran társul hallási hallucináció, és ezzel próbálja megmagyarázni a hangokat.
A lakótársam megszállotja volt a kvantumfizikának, sok-sok könyve volt róla. Téveszméket gyártott ehhez, és még sorolhatnám. Vidd a barátodat orvoshoz minél előbb. A skizofrénia nem a legbiztonságosabb betegségek közé sorolható. A barátod akár kárt tehet saját magában, és a környezetében is. Vannak skizofrén rohamok - a pánikbetegséghez tudnám hasonlítani, de a rohamok intenzitása itt nagyobb, és a rohamok alatt a beteg hallucinál (hallási, szaglási, tapintási hallucináció. Akár több is egyszerre). Nem tudom hogy ez a roham más betegekből mit vált ki. A bátyám is skizofrén, egy rohama volt, ráadásul a belvárosban, távol az orvosoktól, és a lakásától. Kétségbeesetten felhívta édesanyámat. Ő arra kérte, hogy mesélje el neki részletesen a Hófehérke és a Hét Törpe történetét. Abszurdnak hangzik, de mivel a bátyám maximálisan a mesélésre és a mese felidézésére koncentrált a rohama abbamaradt. Ő a rohamai alatt nem volt veszélyes, viszont nekünk szerencsénk volt ilyen szinten. Mások szerint a legtöbb skizofrén beteg örjöng ilyenkor - Nem tudom mennyire igaz ez.
Vidd orvoshoz minél előbb. Nem fog örökre a pszichiátrián ragadni. Amint sikerül elérni egy optimális állapotot gyógyszerek szedése mellett kiengedik. Optimálisat értsd úgy, hogy a skizofrénia tünetei nem állnak fent.
Fontos még, hogy a téveszméit ne cáfold meg. Ő azokat amiket mond komolynak gondolja, és mondhat akárki akármit szerinte akkor is valós lesz. Ha megcáfolod őket, azzal nem érsz el semmit, maximum azt, hogy nem fog benned bízni. A bizalom fontos pedig, hogy orvoshoz vidd...Igen, ez a másik dolog. Te döntesz, hogy dokihoz akarod-e juttatni. A skizofréneknek nincs betegségtudata. Számodra nyílvánvaló hogy ő beteg, de ő ezt nem tudja - mint már írtam, egy olyan álomszerü világban él, amelyben ő teljesen normális. A skizofrének is emberek, csak máshogy érzékelik a valóságot. Eltorzítva. Ha kezedbe akarod venni a dolgokat, akkor mindenképp kellenének még emberek, egyedül nehéz lesz. Lényegében te nem tartozol neki semmivel. A barátod, de mégis csak beteg. Senki sem hibáztat, ha elengeded. Hisz te sokat tettél érte eddig is. A legtöbb ember nem kérne segítséget mint te, hanem egyből félve szaladna el tőle, mondván hogy ő "őrült".
1-es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!