Miért nem ért meg a legjobb barátnőm? Anyagi gondok.
Középiskola óta, több mint 10 éve ő a legjobb barátnőm. Ő férjhez ment, nekem élettársam van, egyidősek vagyunk, négyesben is szoktunk programot csinálni, de mi ketten igyekszünk hetente találkozni, beszélgetni, és beülni egy kávéra, egy koktélra valahova. Egyszer én fizetek, egyszer ő.
Az a baj, hogy az utóbbi időben nekem és a páromnak elég komoly anyagi problémáink vannak, konkrétan elveszítjük a házunkat és azt sem tudjuk, hova menjünk, miből fogunk élni. Családi segítség egyik részről sincs, szülők, már amelyik él, 200 km-re lakik. Nekünk van munkák szóval 200 km-re nem mehetünk el, ráadásul ott nincs is munkalehetőség.
Ezt tudja a barátnőm, akinek sosem volt anyagi gondja, nem milliomos, de megvan mindene. sokat panaszkodik, hogy milyen fáradt, semmire nincs ideje, de mondom neki, hogy ő dönti el, mennyit dolgozik, mert fodrász, annyi embert fogad, amennyit akar. ha csak napi 1-gyel kevesebbet fogad, az már 1-1,5 óra szabadidő pluszban.
de akkor kevesebb pénze lenne...
mondtam neki, hogy én ezentúl nem tudom finanszírozni a kávéházakat, de egy hét múlva megint mondta, hogy legközelebb mehetnénk abba az új klubba, ami nem mellesleg r*hadt drága. (akkor pont én következtem volna) Azóta nem találkoztunk, de már néha nincs is kedvem.
én nem sajnálom tőle, de olyan fura, hogy mondja, hogy sajnos idén nem mennek nyaralni, de amúgy elmennek Hollandiába egy rokonhoz. csak hát az nem nyaralás, mert neki a nyaralás a tengerpart. Meg amikor találkozunk, több ezer ft-os sminktermékeket vesz, és azt mondja, hogy nincs pénze semmire, de hát akinek nincs pénze, az nem tud 4000 ft-ért körömlakkot venni!
ne értsetek félre, nem az a baj, hogy ő megteheti, hanem az, hogy úgy adja elő, hogy neki sosincs pénze, meg hogy nem érti meg az én gondomat.
mondja, hogy elmehetnénk ide-oda, de ez nekem olyan kellemetlen, mikor mondom, hogy nekem erre nincs pénzem, azt mondja, hogy ó, az majd helyrejön, a pénz-problémákat meg lehet oldani.
kicsit konkrétabban: egy családi tragédia + egy korábbi munkahely-elvesztés miatt elbuktuk a lakáshitelünket, árverezik a házunkat, tiltják a fizetésemet, 7 millió forintot kell visszafizetnünk. megpróbáltuk helyrehozni, hiszen már dolgozunk, de a bank nem hajlott rá.
Van 2 másik közeli barátnőm, akik teljesen átérzik a problémámat, az egyik szintén elég rosszul áll, a másik nem, de attól még megért. Úgy érzem, csak az tudja teljesen megérteni, aki járt már hasonló cipőben.
De vajon miért van az, hogy a legjobbnak mondott barátnő ennyire nem tudja átérezi? Elfelejti? Vagy miért érzem magam kellemetlenül újabban, ha vele vagyok? Miért akar drága helyekre beülni, ha tudja, hogy mi a helyzet? Miért velem költ drága dolgokra, mikor heti 1-2 órát töltünk együtt, és máskor is el tudná intézni? Szerintetek észre sem veszi?
Mit mondjak neki még? Hiszen az egész problémáról tud, és a beülős helyekről is hiába mondtam el a véleményem, egy hét múlva újra azzal jött?
Nem akarom elveszíteni, nem akarok felrúgni egy kb. 15 éves barátságot, mert tuti nem direkt csinálja, de akkor sem jó ez így.
Ti mit tennétek?
de figyelj, BIZTOS, hogy tudja, hogy neked ez milyen rosszul esik? mert ha nem szólsz neki ott, abban a konkrét helyzetben, hogy "figyelj, nekem ez k.... sz... esik, hogy itt parádézol a pénzeddel, miközben a bank kiviszi alólam a házat", akkor meg kell hogy értse. ha nem érti, vagy besértődik, akkor nem barátnő.
ülj le vele és mondd el neki az érzéseidet, még ha nehéznek is tűnik, más nem fog működni. mondd el, hogy nem tudod finanszírozni a "találkákat", ezért mostantól vagy egymásnál találkoztok, vagy mondjuk sétáltok a városban, vagy ilyesmi. és amíg kávézóba/klubba/shoppingra hív, addig nemet kell mondanod neki. ha jó barát, akkor tekintetbe veszi ezt, sőt azt is el tudom képzelni, hogy felajánlja az anyagi segítségét (még ha te nem is fogadnád el), mert lehet, hogy eddig csak nem tudta, mennyire gáz a helyzet nálatok.
ha meg nem fogadja el, akkor hagyd, hadd menjen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!