Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Hogyan segíthetnék a barátomnak?

Hogyan segíthetnék a barátomnak?

Figyelt kérdés
Egy ideje szoktak lenni olyan gondolataim, hogy meg kéne halnom. Nincs sok hozzátartozóm, a családomra egyáltalán nem számíthatok, összesen két közeli barátom van, és mindkettőjüknek elmondtam. Az egyikükről utólag tudtam meg, hogy neki is volt ilyen időszaka régebben (még nem ismertük egymást), és volt olyan ismerőse is, akit öngyilkosság miatt veszített el. Mikor ezt megtudtam, nagyon megbántam, hogy elmondtam neki, nem akartam őt triggerelni. Azóta mindig ott van nekem és nagyon odafigyel rám, próbál segíteni, amiben csak tud. És ezzel nem is lenne baj, hálás vagyok érte, csak épp az a gond, hogy képtelen határokat állítani magának. Folyton segíteni akar, biztat, hogy beszéljek a problémáimról, pedig közben nyilvánvaló, hogy mennyire kényszeres neki az egész. Ha viszont nem nyílok meg neki, akkor neheztel rám, hogy nem bízom meg benne. Mondtam már többször is neki, hogy nem szeretném, ha terapeutát játszana, de ő ennek ellenére is úgy érzi, hogy ezt kell tennie. A saját érzéseit teljesen félreteszi, hiába mondtam, hogy nekem azok is fontosak. Még korábban felvetettem neki, hogy talán jobb lenne nem folytatnunk a barátságunkat, de arra is nagyon negatívan reagált. És igazából én se gondoltam ezt komolyan, nem akarnám őt elveszíteni, csak tényleg nem tudom, mi mást tehetnék. Nagyon szeretem őt, hálás is vagyok, hogy támogat, de saját magának is árt meg én se leszek jobban attól, ha kikészíti magát miattam. Tudom, hogy neki is nehéz, neki is több mentális betegsége és személyiségzavara is van, és tudom, hogy a viselkedése nagy része ezekből fakad. Mit csináljak, hogyan értethetném meg vele, hogy határokat kell húznia? Vagy hogyan húzzak én határokat anélkül, hogy megbántanám őt?
2023. márc. 3. 08:59
 1/1 HZsóka válasza:
Egyelőre úgy néz ki, ő segített magának. Jelenleg többet foglalkozik a barátja gondjaival, mint a sajátjával. És ez is egy jó megoldás, tapasztalatból mondom. A saját rossz gondolatainak oka a kellő önbizalom hiánya és/vagy a túl sok elvárás saját magával szemben. Ezen majd segít egy olyan helyzet, amikor muszáj felvenni a harcot az élet kihívásaival - például segíteni valakinek vagy elvégezni egy felsőfokú iskolát egy idegen városban, esetleg munkába állni. Találjon olyan iskolát vagy foglalkozást, ami megfelel az érdeklődésének és a képességeinek! Ott majd sikerei lesznek és megtalálja a céljait és a társaságát! Jelenleg pedig azt tanácsolom, mondja a barátjának, úgy segítsen, hogy töltsék az idejüket vidám kirándulással, sportolással, így sokkal kevesebb gondjuk lesz!
2023. márc. 11. 10:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!