Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Miért beszél furcsán a vidéki...

Miért beszél furcsán a vidéki barátnőm?

Figyelt kérdés

Addig értem, hogy tájszólás, meg vidéken így mondják, de két diplomával -feltételezve a magyar helyesírás szabályainak tudását is - miért nem kopnak le a vidéki nyelvtanilag helytelen szavak? pl: jösztök, itthol, otthol. És nem csak így mondja, hanem így is írja. pl: otthol vagy? itthol vagyunk.

Nekem ez olyan furcsa.

#vidéki beszéd
2020. jún. 17. 18:22
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként meg nem értem, miért kéne 100% pontosan az aktuális írott helyesírásnak megfelelően beszélni.

Ez semelyik országban nincs így, M.o-n sem. A szlovén határon nyilván kicsit másképp törik a magyartot, mint az ukrán határon.

;)

2020. jún. 18. 09:07
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
#6 igen, az én párom is borsodi :)
2020. jún. 18. 11:08
 13/18 anonim ***** válasza:

Nekem tetszik a borsodi

beszéd, viccen kívül :).

Mindig tanulok valami új szót, meg kifejezést. Nem tudom, ő melyik részről való, de például sokat használják ők is pl a górni(szórni), meg ezeket a szavakat. És a borsodi ételek is finomak 😊😊

Hatos voltam utolsó.:)

2020. jún. 18. 13:42
 14/18 anonim ***** válasza:
En is borsodi vagyok.Az ilyesmi nem zavar,hogy itthol-itthon,jossz-gyossz,szorni-gorni.De attol idegbajt kapok,amikor pl elhangzik,az hogy "na,megyek nanamekNAL"(nanamekhoz helyett)
2020. jún. 18. 14:59
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Azt nem inkább a Szabolcsiak használják?
2020. jún. 18. 18:38
 16/18 anonim ***** válasza:

Az engem is zavarni szokott, egyik csáti ismerősöm mondja mindig így.. Átmegyek papóéknál.. és így miiiiitcsinááálsz??

De a legtöbb tájszó még tetszik is. Makuka, furik, gyöntöl, meg az adj egy “hapit” :D pacuha.. süsü

Ami fura nekem az még a “kimosom a hajam” meg ami kicsit zavar, az a “kóla” minden innivalóra.. főleg mikor kérsz kólát? kérek.. aztán kihoznak valamit, pl. fanta narancsot

:D

Éés a púp.. ami ugye köldök, de nem tudom miért púp

2020. jún. 18. 23:03
 17/18 A kérdező kommentje:

Utolsó igen ezek a szavak szerintem is viccesek :D

Ő pl nem azt mondja, hogy kitért a hitéből, hanem hogy kiállt a vallásából... :D

2020. jún. 18. 23:13
 18/18 anonim ***** válasza:
Azért mert igy beszélt és egyszerűen hozzá szokott hogy igy beszél én is szoktam néha ugy beszélni hogy pl: gyüsztök? mikko jüttök? az a lényeg hogy lehessen is érteni
2020. júl. 7. 14:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!