Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Mennyire legitim az ha valaki...

Mennyire legitim az ha valaki morálisan tartja magát felsőbbrendűnek?

Figyelt kérdés

Ugye számtalan szempont van amelyek alapján az emberek felsőbbrendűnek tartják magukat és aszerint is viselkednek és ez társadalmilag nagyjából elfogadott. Ilyenek például vagyoni helyzet miatti felsőbbrendűség tudat és viselkedés, a külső miatti felsőbbrendűség tudat, valamilyen tehetséghez köthető felsőbbrendűség tudat, valamilyen karrieri eredmények miatti felsőbbrendűség tudat. Ezeket nagyjából a társadalom el is fogadja mint legitim magatartások.

Hogyan viszonyul a társadalom szerintetek olyan személyek iránt akik csupán morális fennebbvalóságuk miatt érzik magukat felsőbbrendűnek?

2020. máj. 15. 14:38
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

hát akkor érezd magad felsőbbrendűnek egy rablónál. jobb ember vagy rablónál tapsvihar, konfetti, meg minden... elismerve érzed magad?! mehetsz rablók közé verni a nyálad, hogy te rablás nélkül is kibírtad. a vakok közt a félszemű is király. jobb vagy egy rablónál, ez igen, ez teljesítmény. :DDD

ezzel most nem inzultálni akartalak, csak ráébreszteni arra, hogy amit írtál az nem érdem. mindig fogsz találni valakit, aki gyengébb nálad. de az nem fog vinni előre, ha nálad gyengébbekhez méred magad

2020. máj. 16. 07:57
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Általában aki az erköcsössége miatt néz le másokat, az valamilyen hátrányban érzi magát velük szemben. Például a szegények hajlamosak erkölcstelennek titulálni a gazdagokat, mert így máris meg lehet magyarázni, hogy ők azért szegények, mert nem hajlandóak erkölcstelen dolgokra, míg a gazdagok morális, vagy jogi bűncselekmények árán lettek azok. Kényelmes magyarázat, így nem érezik hibásnak magukat. Sőt, az erényük megtartásáért hozott áldozatként tekintenek a szegénységre.

Ugyanez a jelenség figyelhető meg az oldalon dühöngő, minden nőt ler*bancozó férfiak esetében. Csak addig tartana az erkölcsösségük, amíg lehetőségük nem adódna egy általuk addig erkölcstelennek titulált kalandra. De mivel nem adódik, így helyezik magukat azok fölé, akiknek igen. Így lesz az incelből becsületes ember, mindenki másból olcsó k*rva és bunkó alfa.

Vannak persze valóban erkölcsös emberek, de mivel számukra ez a természetes, nem hasonlítgatják magukat a kevésbé tisztességtelenekhez, csak hogy legyen kit lenézni. Ahogy a nettó 120-at kereső, albérletben nyomorgó delikvens sem örvendezik azon, hogy mennyivel több ő egy hajléktalannál.

2020. máj. 16. 09:59
 13/23 A kérdező kommentje:

12

Általában.... Hol van ez leírva?

2020. máj. 16. 10:12
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

"Ugye számtalan szempont van amelyek alapján az emberek felsőbbrendűnek tartják magukat és aszerint is viselkednek és ez társadalmilag nagyjából elfogadott."

Ez hol van leírva?

2020. máj. 16. 11:24
 15/23 A kérdező kommentje:

14

Az egyrészt tény és személyes megfigyelésen is alapszik.

De amit te teszel az az, hogy egyenesen azt állítod, hogy csak abból lesz erkölcsös ember aki nem tudott elég pénzt felhalmozni, vagy nem néz ki elég jól ahhoz, hogy nőt találjon magának.

Én már ennek alapból ellenpéldája vagyok, hiszen vettem magamnak 30 évesen egy házat és átlagbér felett keresek. Meg volt már 2 komoly kapcsolatom is.

Attól eltekintve, hogy megteszem a szükségeset a túlélésért (pénzt keresek) még lehetek azon a véleményen, hogy az erre való beképzeltség igenis elítélendő, és emelett az embernek lehet igénye az erkölcsösségre, becsületességre is.

2020. máj. 16. 11:31
 16/23 A kérdező kommentje:

12

Ja és némi összefüggés azért van az erköcstelenség és gazdagság között. Ha mindig betartod a erkölcsi szabályokat, korrekt, igazságos és fer vagy, hát elég nehéz, vagy szinte lehetetlen nagyobb vagyonra szert tenni. Erre a legjobb példák napjaink leggazdagabb emberei. Szinte mindegyikük lenyúlta más ötletét és abból gazdagodott meg. Példa: Zuckerberg, Bill Gates stb

2020. máj. 16. 11:35
 17/23 anonim ***** válasza:
91%
Ez mind hatalmas butaság. Mindenki, még egy rabló is talál magában olyat, amitől felsőbbrendűnek érezheti magát. Az meg már mindenkinek a magánügye, hogy miért érzi annak magát.
2020. máj. 16. 11:49
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

"Az egyrészt tény és személyes megfigyelésen is alapszik"

Azt várod, hogy amit te személyesen megfigyeltél, azt fogadjuk el ténynek, míg az én személyes megfigyeléseimhez forrást vársz.

"azt állítod, hogy csak abból lesz erkölcsös ember aki nem tudott elég pénzt felhalmozni"

El kellett volna olvasni a végét is. Írtam, hogy vannak valóban erkölcsös emberek, de ők nem nyomják ezt mindenki arcába, mivel az erkölcs számukra természetes dolog, nem egy felvett szerep, amit arra használnak, hogy lenézhessenek másokat. Te az utóbbiba tartozol.

"Én már ennek alapból ellenpéldája vagyok(...)az erre való beképzeltség igenis elítélendő"

Ahhoz képest te vagy itt az egyetlen, aki felsőbbrendűnek nevezi magát. Ez véletlenül nem beképzeltség?

"Ha mindig betartod a erkölcsi szabályokat, korrekt, igazságos és fer vagy, hát elég nehéz, vagy szinte lehetetlen nagyobb vagyonra szert tenni."

Tehát akinek van pénze, az biztosan romlott ember, kivéve persze téged. Oké.

"Általában...Ez hol van leírva?"

A saját válaszaidban. Te nem erkölcsös vagy, hanem pontosan úgy viselkedsz, mint az a réteg, akiket leírtam. A megnyilvánulásaid alapján nem a helyesre törekvés, hanem a nárcizmus motivációd.

2020. máj. 16. 11:54
 19/23 A kérdező kommentje:

"Ahhoz képest te vagy itt az egyetlen, aki felsőbbrendűnek nevezi magát. Ez véletlenül nem beképzeltség?"

De nem a pénzemre, házamra vagyok beképzelt, nem forgasd már ki a szavaimat.

Azokra nem vagyok, azokat megszereztem mert muszáj volt, mert alapszükségletek. És soha nem érezném miatta magam felsőbbrendűnek például egy hajléktalannál...mert ugye milyen gyakori, hogy a hajléktalanok felett ítélkeznek anélkül, hogy ismernék őket, az életüket, miken mentek át stb.

Én csupán azért tartom magam jobbnak mert jobb is vagyok, jobban tudom mi a jó és mi a rossz, mit szabad és mit nem szabad és jobban tudom mi igazságos és mi nem, illetve mi esik másoknak rosszul és mi nem, és mi árt másoknak és mi nem. Ebből a szempontból biztosan a felső 10%-hoz tartozok.

De szerintem ez az egyetlen szempont ami miatt az ember JOGOSAN érezheti magát jobbnak. A pénz, megjelenés, karrier miatt nem érezheti magát jobbnak az ember, hiszen azok megléte nagyon sok mindentől függ, például szerencsétől, genetikától, jó időben volt jó helyen, jó helyre született, jó környezetben nőtt fel stb.

Az erkölcs az egyetlen dolog ami műveléséhez mindenkinek egyenlő esélyei vannak és nem lehet kifogást felhozni, hogy most miért nem vagyok erkölcsös....minden másra fel lehet hozni kifogást...gazdag nem lehet mindenki mert szegények is kellenek, jó megjelenésű nem lehet mindenki mert ez genetikán múlik, sikeres nem lehet mindenki mert a jó szakmák, állások limitáltak és valakiknek el kell végezni a rossz melókat is másképp a társadalom és gazdaság összeomlana.

2020. máj. 16. 12:42
 20/23 anonim ***** válasza:

Hanem az állítólagos erkölcsödre vagy beképzelt. Szerinted ez jogos beképzeltség, míg az összes többi nem az. Ez egy vélemény. Semmivel nem vagy különb a gazdagnál, a született szépségnél, a jó származásnál, vagy bárkinél, aki azt dörgöli mások orra alá. Több száz szempont van, ami alapján egy ember értékét próbálhatjuk mérni, a tiéd csak egy a sok közül. Ha csak a szerzett képességeket vesszük, akkor is így van. A sportoló, a tudós, a művész mind temérdek munkát fektetett abba, hogy azzá váljon, ami. Ez alapján mondhatná magát értékesebbnek a nála kevésbé sikereseknél, ha jobban lekötné mások lenézése, mint önmaga fejlesztése. Egyesek mondják is. Te legfeljebb ebben vagy más, mivel az említettek valóban rendelkeznek az adott képességgel. Az már más kérdés, hogy emiatt helyes e többre tartani magukat másoknál.

Te viszont, aki jobb embernek próbálod eladni magad, tele vagy negatív gondolatokkal az emberekről, kifogásokat gyártasz arra, hogy aki gazdag, szép, vagy karriere van, az csak a szerencsének, a környezetnem és az elkövetett erkölcstelen tetteknek köszönheti. Az egyetlen, akit bármi érdem illet meg, az te vagy. Abból, hogy ennyit beszélsz a saját jóságodról és ennyire kétségbeesetten próbálod bemocskolni azokat, akik veled ellentétben tényleg letettek valamit az asztalra, az jön le, hogy nem kapod meg a vágyott elismerést, ezért önigazolás céljából gyártott ideológiákkal gondoskodsz ennek pótlásáról.

Hangsúlyozom, hogy én ugyan nem tartozom a felettébb erkölcsösek táborába, de attól még tudom, milyen a jó ember. Nem arról beszél, hogy mennyire jó. Nem az motiválja, hogy jobbnak látszódjon másoknál. Helyesen cselekszik anélkül, hogy ehhez külső megerősítésre lenne szüksége. Te csak egy képmutató vagy. A gondolkodásod pedig teljességgel kizárja a lehetőséget, hogy a tiédtől eltérő értékrend is lehet helyes, tehát a kérdésed felesleges, hiszen csak magamutogatni jöttél.

2020. máj. 16. 13:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!