Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » (hogyan) Lehetséges tv frame...

(hogyan) Lehetséges tv frame rate-jét duplázni?

Figyelt kérdés

Ha jól tudom a képfrissítés itthon az európai szabvány szerint 25hz, az usa-ban 30hz, és ha jól informálódtam akkor a sugárzott frekvencia egész többszörösére lehet feltolni a képfrissítést az adott eszköz képességei szerint: 25hz->50hz; 30hz->60hz.

Nekem egy LG 43LK5000PLA tv-m van ami 60hz. Megoldható ez valamiképpen?

2018. dec. 28. 12:21
 1/6 Szirty ***** válasza:
70%

Azt valahogy elfelejtetted leírni mi a célod ezzel.

Hiába rakatod ki vele kétszer ugyanazt a képet, több információ nem fog jönni a műsorforrástól.

2018. dec. 28. 12:41
 2/6 A kérdező kommentje:
A célom hogy "folyékonyabb" képet kapjak. Ugyan azt szeretném elérni tévénél mint amire ez a program képes: [link]
2018. dec. 28. 12:45
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

PAL-szabvány szerint 50 Hz interlaced, ami 50 félképnek tekinthető, azaz 25 teljes kép.

NTSC 60i.

De simán megteheted például, fogsz egy DVB-T boxot, kimenetét átállítod 60 Hz-re, annyit fog kapni a TV, működik.

Csak mivel ilyenkor az 50 Hz hazai adást át kell neki tenni 60 Hz-re, akadás jelentkezik a mozgásoknál, mert nem egész számú többszörös.

Hasonló a helyzet 24p videó és 60 Hz PC-kimenet vonatkozásában (bár érdekes, nekem az Intel-driver valahogy úgy csinálja, hogy ritkán látni zavaró akadást).

Viszont, amikor egy TV-n nézel PAL vagy NTSC műsort, azt magának megoldja ugrás nélkül, mert úgy állítja be a kijelzőt.

Pl. Panasonic plazma TV-re küldök 24p jelet, a kijelző 96 Hz-en jár (miután 24 Hz durván villogna).

PAL műsornál 100 Hz, NTSC-nél 120 Hz a kijelző.

2018. dec. 28. 12:45
 4/6 anonim ***** válasza:
77%

Először is fun fact: az USA-ban nem 30 fps a szabvány, hanem 29.97.

Másodszor, te magad írtad, hogy 60Hz-es TV. A mai TV-k frissítési rátáját már nem befolyásolja a hálózati frekvencia, mivel digitális adatátvitel van, nem analóg, mint régen. Szóval a TV olyan képfrissítéssel dolgozik, amilyen a beérkező jel (maximum 60Hz-ig a 60Hz-es TV-n, ugyebár). TV csatornák maguk döntik el, hogy milyen képfrissítési rátát használnak, játékkonzolok esetében pedig 30 vagy újabban akár 60fps. Ezen te nem tudsz változtatni, hacsaknem megveszel/alapítasz egy saját csatornát és mint CTO elrendeled egy másfajta szabvány használatát.

2018. dec. 28. 12:56
 5/6 anonim ***** válasza:
50%

"TV csatornák maguk döntik el, hogy milyen képfrissítési rátát használnak"

Hiába digitális, a régi PAL és NTSC szabványt máig alkalmazzák vagy kiterjesztették HD-re is, ennek utána kellene nézni, de ami a lényeg:

Digitális SD és HD műsorszórásban egyaránt betartják, hogy a PAL szabványt követő országokban 50 Hz interlaced, NTSC területen 60 Hz i.

TV-csatornák ezt nem dönthetik el maguk, ha ismernéd például a DVB-T szolgáltatás rendszerét, nálunk az Antenna Hungária határozza meg, hogy milyen formátumban hajlandó terjeszteni a műsort, aminek van egy komoly műszaki háttere, te ott nem nagyon fogsz önkényeskedni.

"USA-ban nem 30 fps a szabvány, hanem 29.97."

Aki ért hozzá, ezt mindenki tudja, hogy nem pontosan 30 Hz-re jön ki, de ezen kár lovagolni, kerekítve 30-nak mondjuk.

Azért a tudálékoskodásnak is van határa.

2018. dec. 28. 16:15
 6/6 anonim ***** válasza:
53%
Semmi okoskodás nincs itt, releváns információ volt, hogy nem 30, hanem 29.97. "Biztos, ami biztos" alapon írtam le, hogy ha elkezd a kérdező számolgatni és tenni-venni, akkor ne 30-cal számoljon, mert abból sok jó nem fog kisülni. Lehet, hogy ő is tudja, de én nem hinném, hogy egy jóindulatú tanácsra így kellene reagálni.
2018. dec. 28. 16:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!