Samsung SM-T110-es tablet kijelzőjén egyik pillanatról a másikra lett egy függőleges fekete csík, valami ötlet?
Évek óta megvan a tablet, a kisfiam néz rajta mesét. Egyik nap még semmi baja sem volt, másnapra lett rajta egy függőleges fekete csík, ami úgy veszem észre, hogy egyre vastagodik. Első nap még csak 1-2 pixelnyi vastagságú volt, most már 5 is van. Viszont az érintő rész ott is működik, tehát mondjuk ha szöveget olvasok rajta, akkor simán a fekete csík mentén is tudom húzni fel-le, érzékeli. Lehet ez csak szoftveres hiba?
Elvileg mechanikai sérülés nem érte, legalábbis én nem láttam, hogy leejtette volna bármikor is.
"Lehet ez csak szoftveres hiba?"
Nem.
A kijelző meghajtó lehet, de inkább a szalagkábel kezd leválni az üveglapról.
Ütést kaphatott, vagy folyadék ment bele, most rohad szét lassan, nem javítható.
Egyébként az LCD-k meghajtása nem úgy működik, hogy mondjuk a szélén leválik egy érintkezés, amitől kimarad egy pixelcsík. Kívülről nem "csíkonként" van meghajtva, hiszen akkor ugyanannyi hozzávezetés kellene, amennyi a felbontás.
Az pedig el sem férne, hiszen a pixelméret kisebb, mint a COF érintkezőjének szélessége.
Az LCD-be vannak integrálva további áramkörök, ami a mátrixot dekódolja. Így érhető el, hogy kevesebb külső hozzávezetés szükséges, mint a sorok / oszlopok száma.
Ilyen pixelcsíkos hibák sajnos nem javíthatók, TV-knél is ez van.
Mármint csak kijelzőcserével javítható.
Akkor abból már nem lesz kijelző. De nem is drága:
Cseréje:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!