BFO Fémdetektoron érmézésre mélyk a legjobb fej házilag? Többi lent.
A fémkeresőkről az elektronikai lapokban cikkeket író Nagymáté Csaba azt írta hogy előnyös a minél nagyobb induktivitású tekercs, tehát a sok menet. De a menetszámhoz olyan rezgőköri kondi kell hogy a kereső frekvencia BFO keresőnél kb. 80-100 kHz meglegyen.
Én örvényáramú veszteségen alapuló keresőnél sokféle tekercs átmérőt és alakot kipróbáltam. Nem kritikus az hogy kör vagy kissé ovális a tekercs alakja. Vagy akár négyzet. Én 20 cm tekercsátmérőt használok érmékhez. De csináltam már kb. 40×40 cm-es négyzet alakú tekercset is. Az nagy tárgyakat nagyobb távolságról érzékelt. A 20 cm-es tekercs egy 20 Ft-os érmét 18-20 cm-ről érzékelt. (Könnyű volt megjegyezni az adatokat mert mindegyik 20, még a kereső freki is 20 kHz volt, persze mindez csak véletlenül).
De a BFO jól működik kevesebb menetszámmal is, legalábbis én ezt tapasztaltam. 20 cm-es tekercsnél én 30 menetet használtam mivel egyik keresőtekercsem éppen ilyen menetszámú volt. A rezgőköri kondira már nem emlékszem.
Huzalátmérőnek 0,4 mm körülit szeretek használni, aminek oka csak az hogy nem szakad el könnyen és könnyebb csupaszolni a végeit mint a vékonyabbat.
Van még egy egyszerű képlet ahhoz ha egy bevált tekercs átmérő és menetszám helyett netán más átmérőjű tekercset szeretnél készíteni.
N1×D1 = N2×D2. Vagyis ha például N1=70 menetes és D1=20 cm-es tekercsed van és mondjuk D2=60 cm-es tekercset szeretnél kipróbálni, akkor az N2 menetszám a harmada lesz mert az átmérő a háromszorosára nőtt. Vagyis kb. 23 menet kell. Vagy például ha duplájára növeled a tekercs átmérőt akkor a menetszám a felére kell hogy csökkenjen. Így marad gyakorlatilag azonos az induktivitás. Bár megjegyzem hogy én leginkább az örvényáramú veszteségen alapuló (drop out) fémkeresőkkel foglalkoztam, a BFO-t nem kedveltem meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!