Leöntöttem sörrel az erősítőm, tuti hogy elromlott? Régi fajta harman kardon
Fél pohár folyadék rendesen tud terülni benne a panelon.
Gondolom nem romlott el mivel a sörnek igen kicsi az ellenállása, viszont mindenképpen áramtalanítsd és ne kapcsold egyáltalán be addig amíg szárazra fel nem itatod vattával benne a sört.
A hajszárítót is felejtsd el, hiszen vannak ott olyan alkatrészek amik csupán 85C-ig hőállóak.
Ez a laikusok bátorsága. Magam nem merném alapos vizsgálat nélkül bekapcsolni, de én szerviztapasztalatok során már túl sok beázott elektronikával találkoztam és tudom, hogy mit művel benne az elektrolízis. Ezért én gyáva vagyok ilyen téren.
Viszont nem félek a hajszárítótól, mert az már kimerítené a butaság fogalmát, sőt gyakran hasznos is tud lenni, termikus jellegű hibák megtalálásához is, persze csak érzéssel használva.
"Gondolom nem romlott el mivel a sörnek igen kicsi az ellenállás"
Nem értem az összefüggést, minél kisebb az ellenállás, annál enyhébb a zárlat? Nem fordítva? Meg mi ez a fura fogalmazás, sör talán jobb, mint a víz? Akkor a telefonokat is inkább sörbe kellene áztatni, nem vízbe?
Tényleg, főleg kánikulában jobban esik a sör, de az ne tévesszen meg!
Elektronikának a sör sokkal rosszabb, mert savas is, ráadásul a visszamaradó ragacs is kellemetlenebb, mint a víz után maradó vízkőcseppek, ami szárazon nem vezet egyébként, noha a víz vezetőképességét viszont javítják az ionok.
Mint ismeretes, a vegytiszta H2O nem vezeti az áramot, de elektronikát nem azzal szoktak eláztatni az emberek. Még a csapvíztől is azonnal elindul az elektrolízis, ha már áramot kapott. Innen kezdve soha nem lehet tudni, mi lesz a vége, mennyire rohad szét, ez lehet egy lassú folyamat a későbbiekben.
Sör elvileg még jobban vezeti az áramot, a visszamaradó szárazanyag is kérdéses, én nem lennék nyugodt tőle.
Amúgy ennek az a szakszerű módja, hogy ilyenkor alaposan le kell mosni a panelt, alkohollal, kontakt spray-vel, ecseteléssel stb. Az olajos jellegű (kenő) kontakt spray például beszivárog olyan helyekre, furatokba, alkatrészek alá, ami egyébként a rohadás, korrózió, elektrolízis melegágya szokott lenni, már amikor nem csinálnak vele semmit, csak várják a vég bekövetkeztét. Az enyhén olajos anyag ezt hatékonyan kivédi.
El lehet mondani azonban azt is, hogy szervizbe kerülnek néha olyan készülékek is, amin felfedezhető egy korábbi, de kiszáradt beázás nyoma, ami hibát nem okozott. Tehát ilyen is előfordul, de ez a ritkább.
És nem kell ezt túlbonyolítani a korrodáló ionokkal és a kontakt spay-vel. Szét kell szedni és kimosni a panelt enyhén ioncserélt vízes, vagy csapvizes vattával a ráragadt sör miatt.
Televízió panelt szoktam mosogató+folyó csapvízzel fényesre tiszítani a poros trutyitól és még egyszer sem ment tönkre egyik sem. Pedig a kf-be is jut, a sorvégről és a PC alaplapokról már nem is beszélve :-D Persze hajszárítót is használok ilyenkor saját felelősségre, vagy nyáron kiteszem a napra száradni.
# 7 "És nem kell ezt túlbonyolítani a korrodáló ionokkal és a kontakt spay-vel."
Nem az ionok korrodálnak, azok csak elősegítik az áram folyását, vagyis az elektrolízis létrejöttét. Szavaidból nem úgy veszem ki, mintha túl sok, beázástól meghibásodott készüléket láttál volna.
Tudom azt is, hogy vannak vizesmosó-mániások, akiknek az nem túlbonyolítás, hogy ő szétszedi az egészet, vagyis felesleges szerelési munkákat végez, ami ugyebár ismert dolog a szakmában, hogy minden felesleges beavatkozás növeli a műhibák esélyét, az önszívatást, ezért legjobb semmihez nem nyúlni, amihez nem muszáj.
Az viszont már túlbonyolítás egyesek szerint (aki láthatóan azt sem tudja, miről beszél), amikor csak a beázott részen távolítjuk el a korrózió nyomait, de azt alaposan, hogy utána működjön is, sokáig.
Korrózión ugyebár kétféle jelenséget értek ebben az esetben: lehet az ismert rozsdás jelenség is, de ami gyakoribb, feszültség / áram hatására a zöldes patinakiválás, a réz elektrolízise, sőt réz lebontása, rézfólia elfogyása.
Aki ezt szimplán vizes mosással gondolja elhárítani, nyilván semmit nem ért az egészből, hogy a korrózió későbbi folytatódása ellen is hatékony tud lenni az olajos jellegű anyag, ami beszívódik, szigetel, illetve a zöldrohadás letisztításában is sokat segít.
Nem beszélve a keletkezett hibák kijavításáról, a szétmaródott rézfólia javítása, tönkrement alkatrészek cseréje.
Ja, kicsit túlbonyolítottam, de miért nem mostam le inkább vízzel? Nevetséges...
Köszi a válaszokat, azóta is tökéletes pedig szét se szedtem😀
Úgy történt hogy ráraktam egy üveg sört, mondván nem vagyok olyan béna hogy fellökjem. De, az voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!