Hangfal pukkan?

Figyelt kérdés
Van egy Genius sw hf 5.1 6000 hangrendszerem, és ha nem kapcsolom le csak simán kihúzom az áramból akkor pukkan. Ez miért van, és árt neki?

2018. szept. 13. 17:16
 1/4 anonim ***** válasza:
51%
Árt neki.
2018. szept. 13. 17:36
 2/4 anonim ***** válasza:

Szokott lenni ilyenekben egy relé, ami a hangszórót késleltetve kapcsolja rá, illetve leálláskor azonnal megszakít, még mielőtt a pufferek lemerülnek, így a végfok kikapcsolási tranziense már nem megy ki a hangszóróra (koppanásgátló áramkör). A védelem részét képezve DC ellen is védheti a hangszórót, a végfok meghibásodása esetén, bár ahhoz DC-csatolt végfok is kell, kapacitívnál mindegy ilyen szempontból.

Ha nem szabályosan kapcsolod ki, akkor ez nem úgy működik, ahogy tervezték, bár ez nem mindig feltétel. Ha az áramkör a trafóról érkező AC-t érzékeli, az kihúzásnál is rögtön megszűnik, a relé elenged. Sőt, ez a klasszikus megoldása ennek.

Maga a koppanás az embernek is kellemetlen, a mélysugárzónak sem tesz jót, még ha bírja is általában. A végfok is kap egy áramimpulzust, talán még az bírja a legjobban.

Lehetséges relé nélküli koppanásgátlás, ami csak a végfok bemenetét testeli, a hangszórót nem kapcsolja semmi, mert olyan a végfok, hogy nem koppan, vagy IC-n belül védett ez ellen.

2018. szept. 13. 17:51
 3/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Láttam az egyik kérdésre, hogy válaszoltál. Ezért gondoltam, hogy megkérdezném a saját problémámat.

Van egy régi Panasonic (SA-AK45) hangfalam. Kikapcsolás után mindig áramtalanítok (sokszor ingadozik a feszültség) de mostanában úgy hallom, hogy a trafó kattan egy nagyot. Sajnos ezt a hangot azóta adja ki amióta egyszer rajta felejtettem a hálózaton és eléggé bánt ez a dolog...

Engem az érdekelne, hogy ha így használom lehet e valami baja? Vagy elég lenne benne egy egyszerűbb alkatrészt cserélni?

Válaszodat várom.

2018. okt. 2. 21:49
 4/4 anonim ***** válasza:

Valamikor szervizeltem hasonlókat, de ezt így nem tudom beazonosítani, mert a trafó nem szokott kattanni kikapcsoláskor.

Bekapcsoláskor rezdülhet esetleg, ami attól is függ, melyik pillanatban kapja el a hálózati szinuszhullámot. Önmagában az nem okoz hibát, ha akár állandóra be van dugva.

Nem inkább a hangszóróból jön a hang?

2018. okt. 3. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!