Hangszigetelő habszivacs a hangszórók belsejében tesz valamit?
Üdv mindenkinek. Szóval azon tűnődtem, próbálok 1 kicsit javítani az 5.1 esemen, mármint hangminőség terén. Az első amit le fogok cserélni, az a gyári kábelezés. Pocsék, ultravékony kábelek, feleslegesen hosszúak is. Minőségibbet szeretnék hozzátenni, illetve a hangfalak belsejében is lecserélni a gyárit, valami erősebbre, ehhez találtam is egy autós hangszóró kábelt, 10 méter, 18GA vastagságú, tiszta réz jól szigetelve, ezt 5 hangszóróhoz kell kötni ugye, amik fejenként 20W RMS (40 PEAK) el rendelkeznek. Ami gondolkodóba ejtett, az a hangszigetelő. Mire jó igazából, megéri "kipárnázni" a hangfalak belsejét vele? Miben segít? Vagy nem is segít semmit észrevehetően, csak elvből pakolják tele vele a hangszórókat? Mármint akik moddolnak, mert gyárból kiérkezve egyetlen hangszóróban sem láttam még ezt. Am el is felejtettem, egy Genius 6000 ől lenne szó, és ami még komoly gond vele, az a reflexcső. Nagy teljesítmény alatt a levegő mozgása egy hangos és eléggé zavaró zajt kreál. Szerintetek meglehetne-e ezt oldani a módosításával, vagy ezen csak a doboz csere segítene?
https://www.youtube.com/watch?v=VU8ArmNvpsE
Itt az ipse max hangra húzta a mélyet, és tisztán hallatszik ez a zaj. Elsőre úgy tűnik, a hangszóró generálja, de ez a reflexcsőből jön. Távolról nem hallani, szép mély hangja van, de közelről, pl az asztal alól eléggé irritáló :/
Itt a pali szépen megoldotta egy új dobozzal, csak sok macera lenne vele, illetve pénz sem kevés menne el erre a módosításra, pláne hogy utána az erősítőjét és a vezérlőpultját is optimális lenne áttenni máshová, mivel 2 nagy láda egymás mellett nem festene túl szépen...
Úgy látom a második linket nem tette bele o.O
Csökkenti a rezonanciát:
Megnéztem a linket, a vége volt a legérdekesebb.
"Látható, hogy a hangelnyelő anyagoknak milyen nagy szerepe van a dobozban kialakuló rezonanciák csillapításában. Az is látható, hogy a hátlapra ragasztott hangelnyelő szivacsnak (ill. általában bármilyen porózus hangelnyelő anyagnak) minimális a hatása, azaz az ilyen megoldás értelmetlen."
Szóval ér valamit, de csak olyan csekély mértékben, hogy nincs értelme ezzel foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!