Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hangszigetelő habszivacs a...

Hangszigetelő habszivacs a hangszórók belsejében tesz valamit?

Figyelt kérdés

Üdv mindenkinek. Szóval azon tűnődtem, próbálok 1 kicsit javítani az 5.1 esemen, mármint hangminőség terén. Az első amit le fogok cserélni, az a gyári kábelezés. Pocsék, ultravékony kábelek, feleslegesen hosszúak is. Minőségibbet szeretnék hozzátenni, illetve a hangfalak belsejében is lecserélni a gyárit, valami erősebbre, ehhez találtam is egy autós hangszóró kábelt, 10 méter, 18GA vastagságú, tiszta réz jól szigetelve, ezt 5 hangszóróhoz kell kötni ugye, amik fejenként 20W RMS (40 PEAK) el rendelkeznek. Ami gondolkodóba ejtett, az a hangszigetelő. Mire jó igazából, megéri "kipárnázni" a hangfalak belsejét vele? Miben segít? Vagy nem is segít semmit észrevehetően, csak elvből pakolják tele vele a hangszórókat? Mármint akik moddolnak, mert gyárból kiérkezve egyetlen hangszóróban sem láttam még ezt. Am el is felejtettem, egy Genius 6000 ől lenne szó, és ami még komoly gond vele, az a reflexcső. Nagy teljesítmény alatt a levegő mozgása egy hangos és eléggé zavaró zajt kreál. Szerintetek meglehetne-e ezt oldani a módosításával, vagy ezen csak a doboz csere segítene?

https://www.youtube.com/watch?v=VU8ArmNvpsE

Itt az ipse max hangra húzta a mélyet, és tisztán hallatszik ez a zaj. Elsőre úgy tűnik, a hangszóró generálja, de ez a reflexcsőből jön. Távolról nem hallani, szép mély hangja van, de közelről, pl az asztal alól eléggé irritáló :/

Itt a pali szépen megoldotta egy új dobozzal, csak sok macera lenne vele, illetve pénz sem kevés menne el erre a módosításra, pláne hogy utána az erősítőjét és a vezérlőpultját is optimális lenne áttenni máshová, mivel 2 nagy láda egymás mellett nem festene túl szépen...

2018. ápr. 29. 21:22
 1/9 A kérdező kommentje:

Úgy látom a második linket nem tette bele o.O

https://www.youtube.com/watch?v=PJ3B3YooL2U

2018. ápr. 29. 21:23
 2/9 anonim válasza:
Azért van benne, hogy ne legyen doboz hangja a hangfalnak.
2018. ápr. 29. 21:42
 3/9 anonim ***** válasza:

Csökkenti a rezonanciát:

[link]

2018. ápr. 29. 22:04
 4/9 A kérdező kommentje:

Megnéztem a linket, a vége volt a legérdekesebb.

"Látható, hogy a hangelnyelő anyagoknak milyen nagy szerepe van a dobozban kialakuló rezonanciák csillapításában. Az is látható, hogy a hátlapra ragasztott hangelnyelő szivacsnak (ill. általában bármilyen porózus hangelnyelő anyagnak) minimális a hatása, azaz az ilyen megoldás értelmetlen."

Szóval ér valamit, de csak olyan csekély mértékben, hogy nincs értelme ezzel foglalkozni.

2018. ápr. 29. 22:43
 5/9 anonim ***** válasza:
Ugyebár a doboz szerepe, hogy kialakuljon benne a hang, ez úgy történik meg, hogy a hangláda oldalairól oda-vissza verődnek a hullámok. Szóval ha rosszul párnázod ki, eltompíthatod a hangláda hangját. Persze hangfal kialakításától is függ, nekem például transmission line kialakítású ládáim vannak, gyárilag tele van különböző hangszigetelő anyagokkal és ezek annyira befolyásolják a hangzást, hogy ha már egyet kivennék, hallható lenne. Szóval ha kell is bele, nem elég csak össze-vissza kipárnázgatni, mert ha rosszul csinálod, többet árt, mint használ. Esetleg ha nagyon dobozos hangja van a hangládának, kisérletezhetsz vele, de valószínűleg nem javulna annyit a hangzás, mint amennyi időt és pénzt bele kellene fektetned, mivel mérések nélkül azt se tudhatod, hogy milyen frekvenciákat kell csillapítani és milyen anyaggal. Egyébként olvasva a leírást a jelenlegi kábelezésről, nem lehet valami minőségi hangfalszett, szóval amúgy se javíthatnál sokat a hangzásán, bármit is csinálsz vele. Sokkal inkább az erősítő és a hangszórók minőségén múlik a hangzás, mint a kábeleken, a kábelezés teszi a legkevesebbet.
2018. ápr. 30. 20:10
 6/9 A kérdező kommentje:
A hangszigetelőket elvetettem, de a kábelezéssel teszek egy próbát. Maga a rendszer nem rossz, illetve "dobozos" hangja sincs, az ötlet a finomításból eredt, de nem nagyon értettem hozzá, amíg utána nem olvastam, szóval azt nem bántom :) Mivel nincs zaj, ami zavarna, nem bántom ezen a téren. De a kábelek eléggé vékonyak, ami annyit tesz, hogy nagy hang mellett feltételezem melegednének is, plusz elveszik a teljesítmény egy részét (ha jól tudom). Maga a rendszer szép hangzást nyújt, de úgy gondolom a kábelcsere érezhető javulást hozna. A gyári kábelei valóban eléggé vékonyak, ránézésre a leggyengébb pontja a rendszernek, de amint beruháztam az új kábelekre, már meg tudom mondani, javítottak-e rajta vagy sem :) Csak még a reflexcsővel vagyok bajban, mert a kialakításából eredően nehéz lenne lecserélni egy másikra.
2018. máj. 1. 12:35
 7/9 anonim ***** válasza:
Azért kábelre se költs túl sokat, ha az 5.1 bolti árának 15-20%-át ráköltöd, teljesen elég lesz, így hozhatod ki a legtöbbet a kábelezésből anélkül, hogy feleslegesen drága lenne. Ja, és arra is ügyelj, hogy szinte miliméter pontosan akkorára kell vágni a kábeleket, mint amekkora gyárilag, vagy ha esetleg rövidebb/hosszabb lesz valamelyik kábel, arányosan igazítanod kell hozzá az összes kábelt, különben fázishibák léphetnek fel, és hosszútávon nagyon kellemetlenné teszik a rendszer hangzását.
2018. máj. 1. 14:21
 8/9 anonim ***** válasza:
A zajos reflexnyílás ellen pedig annyit tudsz tenni fúrás-faragás nélkül, hogy megpróbálod jobban elhelyezni. Keresel egy olyan helyet a mélyládának ahol jobban tud érvényesülni és nem kell annyira feltekerni, hogy elkezdjen zajolni.
2018. máj. 1. 14:30
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi a tippeket :)
2018. máj. 1. 18:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!