Mit gondoltok a Olympus - SP-600UZ-ról?

Figyelt kérdés
Jó minőségű képeket készít? Könnyen használható? Akinek már van ilyenje, írja le, hogy milyennek találja! Felveheti a versenyt egy tükörreflexes géppel?
2010. jún. 9. 16:40
 1/6 anonim ***** válasza:

Mivel nekem nincs ilyenem, elvileg nem felelhetnék, de látom, hogy senki nem ír, így elmondom, mit gondolok. Először is tükörreflexes gépekkel csak tükörreflexes gépek vehetik fel a versenyt.

Elolvastam a gép rövid leírását, nem tűnik rossznak. De az egész történet arról szól, hogy milyen szinten szeretnél fotózni. Én kb. 2 évvel ezelőtt azaladtam bele egy bridge gép vásárlásába (Canon PowerShot S5 IS), az akkori felhozatal alapján nagyon jó gépnek tűnt, örültem neki, tigrismód vetett rá magam a fotózásra.

A gond az, hogy szakmám részben a fényképek feldolgozását is érinti, így hamar észreveszem, ha valami nem jó egy képen. Eleinte a saját tudatlanságomra fogtam, nagyon sokat kísérleteztem fényekkel, beállításokkal, színekkel, elolvastam egy tonna könyvet, olyan megszállottsággal buzgolkodtam, hogy képes voltam reggel 6-kor a városi parkban erős kávéval és kamerával a kezemben várni a rigók ébredését, illetve 2 órán keresztül teljesen zsibadt lábakkal vártam a folyóparton, hogy jöjjenek már inni a galambok. Hozzáállásban nem volt hiány.

A képek csak nem akartak sikerülni. Madarak jöttek, beállítások, fények jók voltak, és mégis. Az én képeim valahogyan suták, életlenek, hmmm.. nem is tudom.. nem jók lettek.

Akkor begorombultam, és utánaolvastam, amikor kiderült, hogy ezzel a géppel sosem lesznek olyanok, mint amiket profi gépekkel és lencsékkel készítenek. Hamar megtudtam, hogy mi az a kromatikus aberráció, ami számomra a fotózás káromkodása, hogy mi a különbség az érzékelők fényérzékenysége között, és még sorolhatnám.

A kérdés pusztán arról szól, hogy milyen célra szükséges neked. Ha kirándulásokat szeretnél megörökíteni, albumba, barátoknak mutogatni, akkor szerintem tökéletes a bridge kategória. Erős zoommal rendelkeznek, szépen rögzítenek videót, a kézi beállításoknál egész részleteibe menően hagynak beleszólni a műveletbe.

Ha megfordult a fejedben, hogy ennél magasabb szintre szeretnél lépni, igényes, bekeretezésre alkalmas képeket szeretnél készíteni, akkor szerintem felejtős. Ha újrakezdhetném az egészet, akkor egy tükörreflexes gépet vásárolnék alap optikával, majd az érdeklődési körömnek megfelően (tájkép, állatfotók stb.) fokozatosan kigyűjtögetném a megfelelő objektíveket hozzá. És akkor legalább vigasztal a tudat, hogy ha nem sikerül a kép, akkor nagy eséllyel benned van a hiba, és nem a szerkezetben. Vagyis tudsz fejlődni. Ha megvan a tanulási vágy, fejlődni akarás, beleütközöl valahol a gép korlátaiba, és már pénzed sincsen, nos, az nagyon kedvedet tudja szegni.

2010. jún. 12. 09:33
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod!

Én a gépet elsősorban tájképek, állatok fényképezésére szeretném használni, csak sajnos nem értek a gépekhez, így kénytelen vagyok segítséget kérni. Valaki tud esetleg ajánlani egy, a feltételeimnek megfelelő gépet?

2010. jún. 12. 10:54
 3/6 anonim ***** válasza:
Tájképeket még egy olcsó kis kompakt géppel is el lehet készíteni, napról napra jobb gépek kerülnek a boltokba. Az állatok, növények fotózásához már sokkal komolyabb gép kell. Régebben tükörreflexes, cserélhető optikás mechanikus gépem volt, azzal lehetett ilyeneket készíteni. A digitális kompakt gépek erre alkalmatlanok, tükörreflexes, cserélhető optikás gépet keressél. Szaküzletben segítenek az eladók (pl. Saturn). De gondolom nem mellékes szempont az ára sem.
2010. jún. 12. 14:55
 4/6 anonim ***** válasza:
2010. jún. 12. 15:00
 5/6 anonim ***** válasza:
Nézegettem a választékot, az én új kis kompakt gépemen pl. van képstabilizáló, de a 100 ezer ft. körüli áron kapható tükörreflexes gépek egy részéről ez hiányzik. Egy kis 24 ezer forintos Panasonic pl. meglepően jó tájképeket készít, automatikus beállítással 5 cm-re mehetek közel a növényhez és sok mást is. Nem mindig a drága a jobb.
2010. jún. 12. 15:11
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Valóban nem elhanyagolható az ár sem. Szerintem megfogadom a tanácsotokat, és megérdeklődöm egy szaküzletben.

2010. jún. 13. 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!