Hogyan tudnám a basszust (1-150Hz-es tartományt) 6 dB-el
megnövelni?
Figyelt kérdés
Köszönöm,hogy időt szánt kérdésemre! Elkezdtem építeni egy egyedi hifi rendszert. A következőket tartalmazza: Audio lejátszó (hangszínt szabályzó nélküli),hangszínt szabályzó (Mély,közép,magas + hangerő szabályzóval),500W-os végfok,sávszűrő(crossover),amire rá van kötve egy 150W-os csicsergő és egy 150W-os mély-közép hangszóró. Na ezzel az összetétellel a basszus egy kicsit vérszegény (természetesen passzív ládában van a hangszóró),viszont ha a sima audio lejátszó helyett mondjuk rá rakok egy telefont,amiben van szoftveres keverő és abban 1-150Hz-es tartományban 6dB-el fel emelem a mély tartományt,akkor tökéletes a hangzás! Volt esetleg egy olyan gondolatom,hogy a 150Hz feletti tartományt valahogy le kéne halkítani 6dB-el és akkor több hangerővel ez megoldódna,viszont ezt nem igazán tudom hogy tegyem. Ha nem fontos,nem kötnék sorba még egy hangszínt szabályzót. Valami ötlet? Ha valami fontos infót le hagytam,akkor pótlom. Válaszokat köszönöm!
De ha nem akarsz megnövekedett intermodulációs torzítást, akkor csak egy egyszerű műveleti fokozatot kötsz közbe, aminek úgy állítod be az átviteli karakterisztikáját hogy ne lineáris legyen, hanem mély tartományban többet erősítsen.
2017. okt. 17. 10:43
4/5 anonim válasza:
Egy normális, jó minőségű kábellel visszakapsz 3dB-t, normális, jó minőségű hanglejátszó készülékkel visszakapod a másik 3dB-t, amit a mobiltelefonnal és a médiamarktos hangkábellel elvesztettél a mély hangokból.
Nem kritika akar lenni, csupán jó tanács, de szarból még mindig nem lehet homokvárat építeni. Hiába 300ezer forintos mobiltelefonnal csinálod, az egyszerűen nem erre való.
2017. okt. 17. 11:46
5/5 anonim válasza:
Nyilván szükségesek a jó minőségű kábelek, jó lejátszó eszközök, de egy vezeték nem fog neked az alsó frekvenciás tartományban 3dB-t erősíteni, ugyanis nem aktív eszköz.
Viszont csillapítani sem fog ugyanennyit közép és felső tartományban sem, mert nincs akkora szórt kapacitása és induktivitása még a gyengébb minőségű kábeleknek sem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!