Hangfal és az Ohm - a 6 Ohmosak tényleg nem hoznak ki minden hangot?
Van egy olyan kis erősítőm, amelyre az van írva, h 4-16 Ohm között csatlakoztatható rá.
Ez oké, de én rátettem 2 db 6 Ohmost és pl zenénél az énekes hangját csak olyan torzan és azt is sercegve stb hozza ki.
És vki mondta, hogy a 6 Ohmosat nem lehet rákötni, mert pont ez lesz belőle, hanem azt úgy kell értelmezni, hogy vagy 4 vagy 8 Ohmos mehet rá.
Ez igaz?
(kipróbálni nem tudtam, mert pont nincs 4 Ohmosom, van vagy 10 db de mind 6 Ohmos, még egy Panasonic házimozirendszer maradványai)
Nincs ilyen. A megadott impedancia amúgy is változik, minden frekvencián más és más értékű.
A torzítást csak az okozhatja, ha az erősítő már túlhajtja a hangfalat, koppan a membrán kint is, bent is.
Egy hangfalat a ráírt teljesítmény kb. felével lehet meghajtani, hogy szépen szóljon, ne csak hangosan.
én 55 W-os hangfalat hajtok meg 10 W-os kis erősítővel szal sztem széthajtani nem tudom.
akkor máshol lesz a hiba, viszont rájönni se fogok soha :(
És honnan tudod, hogy nincs túlhajtva a 10W-os erősítő?
Ha nagyobb a bemenőjel, mint amit elvisel, akkor már az előerősítő fokozatok torzítani fognak, bár a kimenő teljesítmény nem haladja meg a 10W-ot, a végfok része már csak torz hangot adhat.
hát igen ... azt sehonnan.
mondjuk sajnos egy kis kínai gagyi, de a jel sztem jó, mert egy keverőből megy rá. ha jól tudom, a keverők egységes jelszintet adnak ki, nem?
de ettől még lehet persze vacak az erősÍTŐ ...
A keverők akkor adják ki az egységes jelszintet, ami általában megegyezik a végerősítő névleges bemeneti jelszintjével, ha a BEMENETI jel az előerősítőre megadott szintű.
Annyit kap? Mekkora jelszint van rá megadva? Mert ha többet kap, akkor borul minden....
És akkor még a jelszinten kívül nem is emlegettem a szintén nem elhanyagolható bemeneti és kimeneti impedanciát (ellenállást).
Ha már belekényszerítesz ilyen mélységű válaszba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!