Minden drone-ra kell biztosítást kötni?
Szeretnék vásárolni egy drone-t. Nem túl nagyot két tenyerembe elfér, súlyát nem tudom de nem valami nehéz szerkezet és Kamerás drone.
Milyen törvény van most a drone-ra? mert neten mindenhol mást írnak.
Egy ilyen kis méretű drone-ra is kell biztosítást kötni? És ugyan úgy kell légtér-használati engedélyt kérnem? Most azért fizessek több tízezreket a biztosításra mert egy évbe vagy 5-ször használom a dronet, ami szerintem elég hülyeség. És a légtér-használati engedélyt se kapom meg azonnal hanem több nap még meg adják az engedélyt, és fizetni is kell érte? Az autonom és az ember által írányitott drone közt van valami eltérés a szabályok közt? Én csak hobbi szerüen szeretném használni a drone-t, természet filmezés és sportolásra. Csak így nagyon nem éri meg hogy egy kis hobbi drone miatt ilyen sokat fizessek.
Valaki akinek van droneja vagy tudja az új jogszabályt kérem magyarázza el, hogy most akkor csak nagy drone-ra vagy ilyen kis játék dronera is kell-e valami engedély.
válaszokat előre köszönöm!
Azért kell rá kötelező, mert ha egy 20 milliós autót megkarcolsz vele, akkor fél milliós kárt okozol. Kötelezőné nem a károkozó eszköz számít hanem a kár lehetséges mértéke.
De rövidesen a 250 gramm alatti mentesül mindennemű szabályozás alól. Pontosabban mindennemű drónszabályozás alól. Kb. annyi lesz rá a szabály mint a focilabdára, ami pl. a forgalomba nem rugható bele. A törvénytervezet kész van, julius 1. volt az elfogadási határidő, amit késik.
Jelenleg nincsenek kategóriák, igy a 12 grammos drónra is kellene kötelező és felszállási engedély. Mellesleg ngyon helyesen, nyugaton már a gyerekre is kötnek felelősségbiztosítást, nálunk jelenleg csak lakásbiztosításhoz kapcsolódik felelősségbiztosítás és gyakran szerepel benne egy záradék, hogy rc repülőkkel okozott károkra nem érvényes. (a drón is rc repülőnek számít)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!