Miért ad ki a meg nem pengetett húr hangot?
Nem rég vettem egy ibanez gsa 60 gitárt.
Felfigyeltem, arra hogy amikor az összes húrt megpengetem, kivéve a legfelsőt (e) és ez után lefogom őket, a legfelső mégis szól de nem számottevően, de mégis elég alap zajt ad hozzá. Mitől lehet? A húrláb rezeg be és adja tovább a húrnak? De itt nem csak a legfelsőről van szó a többi is csinálja.
Köszönöm a válaszokat!
Rezonancia.
Próbálom más hangszerrel elmagyarázni.
Sokáig ezért nem volt élethű az olcsóbb digitális zongorák hangja, mert ezt nem tudták reprodukálni.
Egy zenei hang mindig tartalmaz felhangokat.
Vegyük mondjuk a ki c-t, benne lesz egy csomó felhang:
egyvonalas C
egyvonalas G
kétvonalas C
kétvonalas E
kétvonalas G
kétvonalas B
háromvonalas C
és így tovább.
Ha egy igaz zongorán némán lenyomod a kis G-t, és staccato megütöd a kis C-t, a kis G tisztán szólni fog, de inkább egyvonalas magasságban.
Amelyik digitális hangszer tudja ezt reprodukálni, kb. azt szabad megvenni, olcsóbbat nem.
Van erre egy sokkal egyszerűbb magyarázat, attól függetlenül mi minek a felhangja, harmonikusa, unokatestvére.... Ha nem tompítod a húrt, nagyon egyszerű oknál fogva, mivel rezeg az egész test, rezgetni fogja az összes többi húrt is.
Fogd meg a gitárt, és EGY húrt pengess meg nagyon erősen, aztán hirtelen tompítsd le azt az egyet.
Nem hogy egyet, de az összes többi 5 is hangot fog adni, és rezegni fog... Ez hol jobban hol kevésbé feltűnő.
Ennyire egyszerű a magyarázat, nem kell túlbonyolítani.
Így működik egy gitár:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!