Miért kell digitális szobaantennát venni egy olyan TV-hez, amelynek van DVB-T és DVB-C támogatása?
Sajnos akárhogy próbáltam a TV-n beállítani, nem fogja az ingyenes csatornákat: LG 32LF5800
Én azt hittem ez a készülék alapból bevan építve ez az antenna.
Az antenna és a dekóder két külön dolog.
Az antenna azért kell, hogy meglegyen a megfelelő erősségű jel.
A dekóder hámozza ki ebből a jelből a tartalmat.
A tv-be beépítve csak a dekóder van.
Ha jó vételű helyen laksz, akkor annyi is elég lehet, ha egy egyszerű drótot kötsz az antenna bemenetre.
Antenna kelleni fog, de a "digitális antenna" néven futó dolgok inkább csak bohóckodások, jel nem tud arról, hogy ő digitális lenne. Analóg adóshoz készült antennával is lehet venni a TV-t, ha a vételi viszonyok lehetővé teszik.
Sajnos DVB-T adás érzékenyebb, mint az analóg volt, egész pontosan hirtelen "lesz vége". Egy (jel/zaj viszony) pontig jobb minőséget ad, mint az analóg adott, aztán hirtelen elromlik, és semmi sem lesz. Analógnál ekkor még mákosan-szellemképesen, de lehetett látni valamit.
Az antenna átalakítja az adótoronyból érkező, levegőben terjedő elektromágneses jeleket egy vezetékben futó villamos jellé.
A dekóder pedig a kódolt villamos jelet dekódolja, így megkapod a villamos jelet, ami már közvetlenül megjeleníthető.
Az a kifejezés, hogy "digitális antenna" értelmetlen. Illetve csak egy reklámfogás. Az antennának hótmindegy, hogy analóg vagy digitális jelet alakít át.
Viszont vannak például aktív antennák, amik annyit tudnak, hogy a vett jelet azonnal felerősítik és úgy továbbítják a dekódernek, persze ezeknek kell tápellátás.
És hogy miért nem építik bele a tv-be az antennát?
Mert a beltéri antenna csak földfelszíni adás vételére jó és arra is csak akkor, ha elég erős a jel. Ha gyenge, akkor úgyis tetőantenna szükséges, illetve egy csomóan DVB-C-t (kábel-tv), iptv-t néznek, amikhez nincs szükség beltéri antennára és így feleslegesen növelné a méretét a készüléknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!