5V 6A egyenáram mennyire veszélyes?
Az emberi test ellenállását ökölszabályként 2000 ohmnak szokás venni.
Így I=U/R=5V/2000ohm=2,5mA, azaz kétésfél miliamper jön ki. Ez dc-ben még akkor sem veszélyes, ha közvetlen a sziveden megy át:
Ha nagyon félsz tőle, elég annyit észben tartani, hogy nedves (csurom vizes) kézzel ne fogdosd és ne nyalogasd!
Hát, a DC az egy érdekes dolog.
Én persze nem mondom azt, hogy az átlagember belehal abba, ha egy ceruzaakku van vele egy szobában. A boldog tudatlanságban gyermekkoromban ültem a fürdőkádban is lekapcsolt világítás mellett a töksötét fürdőszobába, és a víz alatt játszottam a zseblámpaelemmel és izzóval.
Azonban, azt azért nem baj, ha tudjuk, hogy a Wiki kissé elnagyolta ezt a dolgot. A rövid idejű behatásnál a szíven keresztül haladó pár milliamperes áram DC-ben pont olyan veszélyes, mint az AC csúcsértéke.
Na, kérem. Kipróbáltam egy multiméterrel és egy 5V-os táppal (igaz, ez csak 500 mA terhelhetőségú).
mindkét pólust száraz kézzel: 20 uA (mikroamper)
nedves kézzel: 200 uA
egyik pólus a nyelvhez másik száraz kézzel: 50 uA
egyik pólus a nyelvhez, másik nedves kézzel: 400 uA
mindkettő nyelvhez: 2 mA-nél elrántottam, mert nagyon csípett. :)
Ez az utolsó volt csak érezhető, csak ez ugye nem is a szíven ment keresztül. Ez se halálos, csak inkább kellemetlen.
Szóval kérdező nyugodtan hozzáérhetsz, csak ne nyalogasd, mert csípős élményben lesz részed. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!