Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Miért megy ki a biztosíték?

Miért megy ki a biztosíték?

Figyelt kérdés
Van egy erősítőm és ki vágja végig a benne található üveg biztosítékot valaki tudja mi lehet a baj?
2016. júl. 14. 23:52
 1/8 anonim ***** válasza:

Valami zárlatos.

Ki kellene mérni mi a bűnös.

2016. júl. 15. 10:35
 2/8 anonim válasza:

Van külön benne a tápegységnek és külön a végfoknak biztosítéka?

Vagy csak egy van benne a tápegységben?

Ha a tápegység biztosítéka szakad meg többször egymásután az azt jelenti, hogy a készülék több áramot (Amper) vesz fel mint amennyit kellene. Ennek több oka is lehet. Hibás lehet maga a tápegység - általában valamelyik szűrőkondenzátor az egyenirányító diódák (Graetz híd) előtt vagy után (elektrolit kondenzátor-ok) szoktak átereszteni és emiatt megnő az áramfelvétel amit a biztosíték már nem visel el és kiolvad. Előfordulhat még a tápegységben tranzisztor zárlat is (Emitter - collektor között). A kialakítástól függően nem mindig okozza a tápegység leállását és a tápfeszültség megszűnését - attól függ a tranzisztornak milyen szerepe van a tápegységben - lehet egy tranzisztorzárlat miatti megemelkedett áramfelvétel miatt ég ki a biztosíték.

De lehet előerősítő - végfok hiba is.

A biztosíték üzem közben vagy rögtön a bekapcsoláskor ég ki?

Azt kell megfigyelni, hogy a biztosítékban található fémszál havasan olvad-e el - ebben az esetben a biztosíték üvegburája kormos fekete vagy lassan olvad ki ez esetben nem kormolódik az üveg csak szemmel vagy műszerrel állapítható meg a szakadás.

Ha kormos a biztosíték üvege az aszt jelenti, hogy a zárlat a tápegységhez "közel" helyezkedik el és a fém szál a nagy áramfelvétel miatt szinte "szétrobban" ha nem kormos akkor az áramfelvétel kevéssel lépi túl a biztosíték amper határát vagy kevéssel alatta van és a fémszál "lassan elfárad" és ezért szakad meg.

Szakemberre lesz szükséged aki mérések útján megtalálja a hibás alkatrészt.

nagyobb Amper számú biztosítékot nem szabad beletenni mint amely eredetileg benne volt mert súlyos károkat okozhatsz a készülékben esetleg tüzet is.

Ha esetleg értesz hozzá valamilyen szinten - vállazd le a végfokot a tápegységről ha ekkor is kiég a biztosíték a tápegység a hibás.

HA a biztosíték üzem közben ég ki valószinűleg valamelyik szűrő kondenzátor a hibás.

Esetleg üzem közben nem változtak meg a készülék paraméterei - zuggás a hangszóróban - kisebb hangerő - torzítás stb...

Remélem sikerült segítenem.

2016. júl. 15. 13:10
 3/8 anonim válasza:

""fémszál havasan olvad-e el""

Bocsi. Helyesen:

a fémszál hevesen (gyorsan) olvad-e el

2016. júl. 15. 13:13
 4/8 A kérdező kommentje:
Először is köszönöm a válaszokat. Másodszor elnézést amiért csak ilyen röviden írtam le a dolgokat, a biztosíték először ugy ment ki hogy fel tekertem a hangerőt max-ra és pár percet szólt aztán csak a semmiből ki vágta a biztosítékot ami 1.25A-es viszont amikor vettem bele újakat (többet vettem a biztonság kedvéért) nagy figyelmet fordítottam arra hogy nehogy eltérőek legyenek az amperek és ezt egyáltalán nem értem hogy amint bele raktam az újat bekapcsoláskor ugyan ugy ki vágta azt is és ahogyan a 2-es válaszoló irta is azt meg figyeltem a biztosítékon hogy kormos lett és minden alkalomnál csak be kapcsoltam az erősítőt semmi több nem történt.
2016. júl. 16. 00:23
 5/8 anonim válasza:

""raktam az újat bekapcsoláskor ugyan ugy ki vágta""

A bekapcsolás pillanatában rögtön olvad a biztosíték?

Tápegység szűrőkondenzátor - egyenirányító diódák vagy egyenirányító híd- tápegység tranzisztorai vagy zener dióda (kialakítástól függően)

Végfok IC vagy tranzisztorok (kialakítástól függően) - előerősítő, meghajtó tranzisztorok

Le kell választani a végfokot a tápról. Így könnyebben behatárolható a hiba - a táp és a végfok félvezetőit át kell vizsgálni zárlat tekintettében. A nagyobb teljesítményű félvezetőket mint a végfok tranzisztorai (vagy IC) vagy a táp áteresztőtranzisztora az elsődleges hibalehetőség.

2016. júl. 17. 14:07
 6/8 A kérdező kommentje:
Igen bekapcsoláskor egyből. Sajnos a többit az nem nagyon értem ennyire azért nem vagyok képben de gondolom egy szakember az meg tudná oldani a problémámat, nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget/ket!
2016. júl. 18. 22:52
 7/8 anonim válasza:

Még egy:

Hibás lehet a tápegység transzformátora is (menetzárlat)

Egyébként az erősítő márkája - típusa?

2016. júl. 19. 08:13
 8/8 A kérdező kommentje:
JVC AX-211 Eddig még nem volt ilyen probléma tehát nem értem hirtelen mi lehet a probléma okozója olyan téren hogy csak a teljesen feltekert hangtól ment ki.
2016. júl. 19. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!