Ohm keveredés probléma lehet?
Típusokat igazán írhatnál,kíváncsi vagyok mi az az igen erős erősítő.
Az igazság az hogy egy gyenge erősítő bőven haza tudja vágni a hangszóró csak az nem a teljesítménnyével teszi hanem a magas torzítással amit ad.
Torz jel azaz négyszög jelnél nem megfelelő a tekercs hűtése,ez azt eredményezi hogy a melevedéstől megolvad a huzalon a lakk szigetelés,majd menetzárlat keletkezik és le ég.
Magas hangszórót könnyű haza vágni azzal ha adsz neki relatíve alacsony frekvenciát,pl nem hozzá való váltó vagy éppen ha nincs is váltó,aktív rendszer van és digitálisan van szürve a jel,ott elég ha valamit elrontasz és vége is.
Alacsonyabb freki nagyobb amplitúdojú is.
Le éghet pikpakk valamit fel is koppanhat és a pici vékony csévetest már sérül is.
Szerintem valami beállítási vagy hangváltós gond lehet.
Az erősítő látom 4 csatornás,A/B osztályú,50A biztosítékkal.
Ha 8ohmos hangszórót hidalva kötöd rá akkor lényegében 4ohmon használod az erősítőt.
Ilyenkor max 200W tud róla lejönni,tehát nem egy erőgép de annyi azért van benne hogy ne lehessen rá azt mondani hogy túl kevés és azért égeted meg a hangszórókat.
Továbbiakban a beállítás,fejegységen lévő és az erősítőn lévő filterek állása érdekelne,erősítőrl jó kép is,fejen lévő beállításról viszont le írás kellene hogy ott LPF-HPF filer mire is van állítva,amennyiben tudsz vágás meredekséget is állítani akkor az mennyin van,loudness stb sza rok be van e kapcsolva.
ha van parametrikus vagy grafikus eq akkor ott hová van bele nyúlva,van e alacsony frekin kiemelés főleg az érdekel.
Ami még esélyes az a hangszóró szett,ott is kéne pontos típus,ha jól értem akkor nem egy gyári szett hanem külön más váltó van hozzá. szóval mindegyikről kéne típus hogy megtudjam nézni a váltó hol keresztez,milyen meredeken,hangszóróknak hol kellene gyárilag a keresztezést csinálni stb
Ezek tudatában tudok majd szerintem segíteni hogy hol lehet a hiba.
toxic stb márkák egyébként kerülendők,nagyon gagyi.
én a mac audio-t sem szeretem,az is nagyon kommersz,régebben még volt hangszórója ami tényleg jó volt de ma már a termékeik 80%-a fabatkát sem ér.
annyi hogy agyonreklámozott márka hazánkban,régen is a tuning újság nagyon nyomta,Bakai Gábor is dicsérte mert fizették érte de nem olyan jó mint a reklámja.
gladen/mosconi egy cég,brax,helix egy cég,genesis,sinfoni,focal,rainbow,DLS,zapco,phoneix gold,steg,audio art,régi alpineok,dragster,emphaser,macrom, µ-dimension stb stb ezek az igaz márkák és nagyrészt minőségi holmikat áruló cégek.
itt a baj hogy mindenki csak újban gondolkozik hol ott az új erősítők közt méreg drága az ami jó minőségű.
igaz én nem bánom ha sokan újat vesznek mert legalább frissül a használt piac én csak jól járok mikor 140-160ezres erősítőket 30-40ezerért veszek meg.
most is egy helix hxa-400 mk2 van nekem szetten amit 30ért vettem. vicc ár érte
a 120-130hz elég magas vágás,azzal biztos nem kap túl terhelést,igaz még mindig nem tudom hogy mennyire terhelhető is a mélyközép.
a váltó nem régi attól hogy tekercsek,kondik és ellenállások vannak benne.
a tekercsek lpf ként működnek a kondik pedig hpf ként.
több 100 ezer forintos szettek hangváltója is ezekből épül fel csak sokkal minőségibb huzal,minőségi kondi,és jobb ellenállásokból.
sajnos így nem tudok neked segíteni ha nem tudok részleteket.
a jó hangminőség pedig a hifi összességétől függ,nem elég egy jó hangszórószettet venni ha már a fejegységnél bukik a hangminőség.
és a fejnél nem csak arra értem hogy milyen hangminőségre képes hanem arra is hogy milyen hangbeállítási lehetőségek vannak.
a hangszórók elhelyezésén,beépítésén és a rendszer beállításán nagyon sok múlik,kb 50% azon múlik.
de amúgy minden bele szól amin csak megy a jel,kábelek,erősítő minden.
valamint az ajtó szigetelésén is,ha ki van bitumenlapozva az ajtó akkor totál másként szól a mélyközép,sokkal jobban,sokkal mélyebbre le is tud menni,tehát olyan frekvenciák is hallhatóval válnak amik azelőtt nem.
ami még szerintem elhanyagolhatatlan,jó autóhifi nincs nélküle véleményem szerit az az idő korrekció.
kicsit ásd bele magad a témába,meglehet érteni,pár éve nálam is úgy indult hogy csak egy hifit akarok 100ért aztán utána olvastam,szakmai fórumozgattam és ahogy egyre jobban képbe kerültem tudtam lassan építeni egy elég ütős,hangminőség /SQ/ versenyre való rendszert.
igaz nem 100ból épült hanem sokszorosából de nem bántam meg.
vissza térve a problémához,sajnos így tényleg nem tudok rá mit mondani és így másik szettet sem akarok ajánlani ami mondjuk drágább.
inkább keress egy ahhoz a hangszóróhoz való hangváltót.
facebookon vannak autóhifis csoportok,bevesznek ha jelenetezel hogy be akarsz lépni,próbálkozhatsz ott is segítséget kérni hátha van valaki a közeledben akihez el tudsz menni és megnézi.
én borsod megyei vagyok,miskolctól nem messze,ha netán erre felé laknál akkor megtudom neked nézni de ez a távgyógyítás így elég információ híján nem nagyon megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!