Jamo studio 180 hangfalra azt írták, hogy 4-8 ohm. Ez tulajdonképpen mit jelent? Akár 4 akár 8ohm-os erősítőre is köthető? Az erősítőm 8-16 ohm-os. Ráköthetem?
Ma már az erölködők nem idegesek az ohm-ra.
Hangsugárzódnál simple-wiring esetén az ellenállása 1kHz-en 8 ohm, biwiring esetén 4-4 ohm, szintén 1kHz-en.
Erölködődnek pont jó lesz ez a hangsugárzó. Ha mégsem nyert, majd letilt a védelem ;)
Elég sületlenségeket beszélnek az előttem szólók, látszik hogy semmi közük az elektronikához.
Egy hangszórónál felesleges egyenáramú ellenállásról beszélnünk, azaz 4 vagy 8 ohmról, ugyanis a hangszórót jó esetben sosem egyenárammal hajtod. Hangfalnál impedanciáról beszélünk, azaz frekvenciafüggő ellenállásról.
A hangfalban a hangváltó hivatott a hangsugárzó készletre jutó frekvenciák szétválasztása és az impedancia viszonylagos szinten tartása.
Ugyanis a hangszóró rezonancia frekvenciáján például van egy impedancia csúcs. Az impedancia kiugrásait a hangváltóban RLC elemekkel kompenzálják hogy egyenletesebb legyen az impedancia menet.
Mivel teljesen egyenesre húzni nem lehet, azaz csak nagyon bonyolult hangváltókkal lehetne elérni, így ráírják hogy 4-8 ohm.
A studio 180 nem is alkalmas dupla vezetékelésre, ennyit az előttem szólókról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!