Olyan tablet, amin jol lehet rajzolni? Mangat
Igen, azok a jobbak, amikhez van speciális toll, mert azoknak nagyobb az érintési felbontása. Mert az ilyen hagyományos érintőseknek nem túl jó a felbontása. Még a rezisztívnek, tehát a nyomogatósnak is jobb, mint a kapacitívnak, de olyanok meg már nincsenek vagy nem is nagyon voltak.
Én múgy akkor már mindenképpen digitalizáló táblát ajánlanék, azok direkt rajzra vannak és vannak már nem olyan nagyon drágák is.
Főleg a mérettől függ az áruk meg a márkától, de azért nem ugyanolyanok, számít valamennyire, hogy nyomásra mennyire érzékeny, pl. mondjuk egyik 1024 nyomásszintet tud megkülönböztetni, másik többet vagy kevesebbet, meg persze a felbontása, szoktak lenni extra gombok a táblán, a tollon, van amelyik háttérvilágításos, van amelyikben kijelző is van, tehát látod rajta is a rajzot, nem csak a monitoron, stb. Mondjuk ez utóbbiak már elég drágák. :) Neten kicsit szét kell nézni, hogy melyik milyen. Youtube-on is biztos vannak elemzős videók.
Kezdésnek itt van mondjuk ez (nem pesti, de most mindegy):
(Mondjuk hülyeséget is írnak, mert az S-es meg M-es is 7"-nak van írva, de mindegy.)
Ez igazából csak egy beviteli eszköz, olyan, mint az egér. Csak egérrel nehéz rajzolni, plusz nincs nyomásérzékenység, dőlésszög, ilyesmi. Szóval ez imitálja a tollal való rajzolást. Ugyanúgy hozzá van kötve egy vezetékkel a géphez, mint az egér. (Vannak vezeték nélküliek is.) De a képet nem látod rajta, nem látszik rajta semmi, csak a monitoron. Illetve van olyan, amin kijelző is van, tehát látod is rajta a rajzot és érzékeli is, de az nagyon drága. Igényel egy kis megszokást, hogy a táblán rajzolsz és a monitort kell nézni, hogy mit is csinálsz, de ez az egérrel is ugyanígy van, az asztalon mozgatod, de a monitoron lévő kurzort nézed, illetve azt mozgatod, nem az egérrel törődsz.
Ha van tableted kipróbálhatod milyen azon rajzolni, van sok rajzprogram rá. Sőt, azt hiszem olyat is lehet (olvastam róla, de már nem emlékszem pontosan, hogy mire jutottak), hogy tabletet használsz beviteli eszköznek, tehát rajztábla helyett. De úgy emlékszem nehéz megoldani és nem nagyon éri meg, mert nem tudja azt nyújtani, mint egy digitalizáló tábla.
Igazából aki komolyan rajzol (kézzel) számítógépen, azok nagyjából mind digitalizáló táblát használnak.
Igen, van olyan, hogy a tabletet használod rajzpadnak, mint a digitalizáló táblát. Az androidosnál egy Virtual Tab nevű programmal. Mindkét eszközre (tabletre és a gépre is) telepíteni kell, majd párosítani. Annyira nem bonyolult, de mindkét eszköznek kompatibilisnek kell lennie a programmal. Én kipróbáltam, annyira nem nyert. Nem véletlenül vannak erre külön digitalizáló táblák.
Én is rajzolok a tabletemen, egy Asus MemoPad HD7-esem van. Nem ezért vettem, de egyszer felötlött bennem, hogy ki kéne próbálni, és egy kis gyakorolgatás után egész jó kis dolgokat sikerült kihozni belőle. Autodesk Sketchbook Pro programot használok hozzá. Maga a tablet nem nyomásérzékeny, mivel nem rajzoláshoz van kitalálva, és nem is volt olyan hű de drága szerkezet, de a program elég sok lehetőséget biztosít a különböző vonaltípusok, -vastagságok és színerősségek tekintetében.
De én a helyedben inkább egy táblát vennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!