Erősítő régi Orion hangfalhoz?
A hangfalaknál két értéket szoktak megadni, pl 100/200W
A 100 a névleges, a 200 a zenei terhelhetőség. Egy kisebb erősítőnél nagy teljesítményen négyszögesedik a hang, ami tönkreteheti a hangfalat. Ezért ildomos a névlegesnél nagyobb teljesítményű erősítőt választani. Persze nem kell egy 100 wattos hangfalra rákötni egy 300 wattos erősítőt mert az sem tesz jót neki, de valahol a névleges, és a zenei között legyen. A minimum persze a névleges teljesítmény.
Ezt néztem ki: [link]
A hangfalon csak voltamperben találtam utalást a teljesítményre. Ezt át lehet váltani wattra?
"kicsit" erős lesz ez az erölködő, ahhoz a hangfalhoz!
(4Ω - 25W)
120 W, 220-240V~ feszültségnél az áramfelvétele (fogyasztása) és nem a leadott teljesítménye.
Specifications Amplifier section DIN power output:
TA-FE310R:
55 W + 55 W (4 ohms at 1 kHz)
45 W + 45 W (8 ohms at 1 kHz
ha még is ezt választod... (távirányító is meg van hozzá?, ebben az árban már illik benne lenni-e!)
... max. 1/4 és 1/2 hangerőszabályzó közötti állásban használd! mert ennél nagyobb teljesítménynél a hangszórókból elszállhat a membrán, esetleg még le is éghetnek.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Fordítsuk meg a dolgot. Tudnátok mondani néhány olyan jellemző erősítő típust, ami jó lehet teljesítményben? Azoknak akkor utánanéznék, vagy hasonlót keresnék.
"Egy kisebb erősítőnél nagy teljesítményen négyszögesedik a hang, ami tönkreteheti a hangfalat. Ezért ildomos a névlegesnél nagyobb teljesítményű erősítőt választani."
Nem! Bármekkora teljesítményű erősítő torzít ("négyszögesedik a hang" a szavaiddal élve) ha túlvezérlik.
A specifikáció szerint használva azonban nem vezérlődik túl.
A hangszórónál nagyobb teljesítményű erősítővel annyit lehet elérni, hogy túlvezérlés nélkül is garantáltan tönkreteszi a hangszórót ha hangosan hallgatják.
...ezzel az ORION modellel vigyázz!
ezt, csak 8 Ω-os impedanciájú hangfalakkal használhatod, mert különben elszáll a végfok IC!
Köszönöm. Ezek szerint a mai erősítők már túl nagy teljesítményűek? Ezeket a régi szerkezeteket lehet javíttatni még valahol?
Ezt is néztem, de 8 Ohm-ot ír, nem tudom ez teljesen kizáró ok-e: Cambridge Audio AM5.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!