A gombelem tölthető?

Figyelt kérdés
Én azt hallottam hogy regenerálhatóak. Arra gondoltam hogy vagy 3db 1,2V-os gombelemet is összefogok szigetelőszalaggal (3,6V), majd egy mobiltelefon töltővel próbálkoznék ami alapból is 3,6V-os akksikat tölt. A két töltőpöckét kivezetem egy-egy szál vezetékkel, majd rakok rá egy olyan 10-15k körüli 1W-os ellenállást. Mert nem szeretném 0,2-0,5mA-nél többel megküldeni. Így vajon működhet?
2015. okt. 24. 13:33
 1/7 Szirty ***** válasza:

1. Az elemek nem tölthetők. A gomb elemek sem.

2. Amit te mobiltelefon töltőnek nevezel az csak egy adapter ami jellemzően 5V-os, nem 3,6.

3. Ha a sorba kapcsolt elemekben mondjuk 3V van és az áramforrásod 3.6V-os, akkor 10k-val nem 0.2mA hanem 60 mikroamper áram fog folyni.

2015. okt. 24. 14:31
 2/7 A kérdező kommentje:
A sorba kapcsolt elemekben 3,4V van. A 60 mikroamper viszont semmi. Akkor elég ide egy pár k-s ellenállás is.
2015. okt. 24. 14:43
 3/7 A kérdező kommentje:
Igen azt tudom hogy 5V. Csak a mobiltelefon aksija 3,6V
2015. okt. 24. 14:44
 4/7 anonim ***** válasza:

a zsibogón hegyekben áll a telefontöltő..van vagy húsz-harminc féle..a feszültség 3,7 V-tól akár 18V-ig terjed..tehát lehet válogatni..

ha kimondottan rá van írva a gombakkumulátorra, hogy 1,2V feszültségű, és tölthető, akkor mehet...ha 1,5 V-os, akkor nem..

van olyan "táp", amiben benne van a töltöttségérzékelő, de ez nem jellemző, ez inkább a telefonokban van...ezért nem lehet túltölteni..

kösd sorba, aztán akaszd rá a 3,7V-os töltőt..ha lenne műszered, akkor megdöbbennél, hogy az elektromotoros feszültség(erő)nem 3,7 V, hanem tizenvalahány Volt..ez ne zavarjon, mert a kapocsfeszültség úgy is 3,8 körül lesz..

nekem így működik több készülékem is évek óta..egy -kettő leégett, de aztán beállt a rend, ahogy kell..

2015. okt. 24. 15:29
 5/7 A kérdező kommentje:
Már töltöm egy ideje.. majd megírom hogy mennyire volt sikeres! :D
2015. okt. 24. 17:03
 6/7 A kérdező kommentje:
Eddig a helyzet biztató.. 4,7V-ról indult a töltés.. majd leesett 3,7-ig, s most szép lassan kúszik visszafelé. 4,4V-nál jár. (Rossz hír hogy ezek valószínűleg 1,5V-os elemek. Tehát ez rendes gombelem.) Most megtudom hogy mennyire igaz a városi legenda miszerint ezek az elemek ideig óráig helyrehozhatóak a többivel szemben, amelyek viszont egyáltalán nem tölthetőek. Amúgy ezek laser-ben voltak. :D
2015. okt. 24. 19:25
 7/7 A kérdező kommentje:
Városi legenda.. :D Nem lehetséges.. legalább is ezzel az elemmel nem.
2015. okt. 25. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!