Milyen hátrányai vannak linux operációs rendszernek?
Elsősorban a kompatibilitás. Rengeteg szoftvert, amit adott esetben nem tudsz kikerülni (pl. céges programok) csak Windowsra, legfeljebb Mac-re írnak meg.
Ezenkívül telepíteni egy kissé nehézkes, és nyilván vannak hiányosságok a plug&play eszközök kezelésével is.
"Ezenkívül telepíteni egy kissé nehézkes"
Annyit javítanék, hogy nem magát az oprendszert, hanem szoftvert rá, és leginkább Windows-hoz szokott felhaszálóknak.
szerintem sokkal egyszerűbb telepíteni rá programot,mint windowsra.
hátránya : nem DX-es.
Nincsen rá Photoshop, de van rá GIMP, igaz nem annyira professzionális, de teljesen ingyenbes (Windows-ra is :) )
Majdnem minden Wndows programnak van Luniux-os alternatívája, mármint az alapvető programoknak biztosan (LibreOffice, Firefox, Gimp, stb...)
1.v.:Mi az hogy egyes szoftvereket nem lehet kikerülni?
2.v.:Az én kérdésemre kértem választ,nem kommentárt.
3.v.:Hátrányokat kértem.
4.v.:Ezt már teljesen összezavartad.
v=válaszoló
"Mi az hogy egyes szoftvereket nem lehet kikerülni?"
Úgy értettem, hogy nem tudod helyettesíteni mással (pl. spéci számlázóprogram, valamilyen speciális formátumot használó saját fejlesztés, stb.). Ilyenkor sajnos muszáj Windows-t használni (bár megoldható Linuxon belül is emulátorral vagy virtuális géppel - állítólag, én még nem próbáltam).
" Mi az hogy egyes szoftvereket nem lehet kikerülni? "
Ilyesmi legnagyobb valószínűséggel olyan helyzetben fordulhat elő , ha tőled kifejezetten egy bizonyos szoftvernek a használatát várják el , és pl egy saját formátumkezelés miatt megsütheted az alternatívákat.
Tökéletes OS úgy általában nem létezik , hibák bármelyikben felbukkanhatnak , különbség abban rejlik , hogy hol sikerül előbb javítani ezeket.
A disztrók hátrányaihoz én nem sorolnám a kereskedelmi szoftverek hiányát , mert ez inkább marketing okokra vezethető vissza.
A telepítésről az a véleményem , hogy a minimalista opciókkal rendelkező grafikus telepítők a legrosszabbak.
Az OS testreszabása első körben abban rejlik , hogy mennyire tudja a user személyre szabni saját ízlésének és a hardvere képességének megfelelően a rendszerét. Ez pedig inkompatibilis a next next finish típusú telepítőkkel , ha mégis ilyen installerrel települ egy OS , akkor az átlagusernél sokszor anyázás és linux szidás a végeredmény.
Amit én hátránynak tartok az sem igazán a Linux hátránya , hanem inkább a nyílt forráskód hátránya: Minden apró változtatásnál valaki csinál egy forkot , embereket víve az amúgy is alacsony felhasználóbázisú főprojektből , ahelyett , hogy harcolnának inkább megfutamodva egy "új" fejlesztést támogatnak , majdnemhogy beleegyezésüket adva ezzel a főprojekt fejlesztőinek további negatív változtatásaiba.
Mindezek mellett sajnos az az igazság , hogy az a disztró - legyen original vagy fork - amelyik mögött nem áll egy erős cég vagy egy nagyobb létszámú közösség az halálra van ítélve , mert egyrészt , ha nincs elég fejlesztő akkor több kijavítatlan bug lesz , ez pedig jobbára nagyon alacsony felhasználótáborral és véges fejlesztési lelkesedéssel társul. Vannak a fork disztrók között is jók , és sok előnye van a forkolás lehetőségének , de sajnos ugyanennyi hátránya is.
Az viszont elgondolkodtató , hogy ha nem lenne ennyi (!) fork , hanem lenne egy disztró ami jobban elterjedne , már mennyivel több szoftver lehetne linuxra is , mennyivel módosulna úgy a fejlesztési kedv/tempó.
Ha van több disztró akkor legalább van választék.De azzal én sem értek egyet hogy minek kell ennyi fork feleslegesen?!Egyik nagyobb bughalmaz mint a másik.
"Hátrányokat kértem"
Én oda is írtam hogy bizonyos programok nincsenek rá.
Amúgy a legegyszerübb lenne ha kiprobálnál pár disztró-t és megtudod hogy mi a hátránya.Linux esetén nem árt ha van biztonsági mentés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!