Linuxra milyen vírusírtót érdemes rakni?
Semmilyet, nem nagyon élnek meg rajta a vírusok, szinte minden művelethez rendszergazda-jelszóra van szükség (sudo).
Közel egy éve használom a rendszert, eddig semmi furcsaságot, lassulást, kéretlen programot nem tapasztaltam rajta.
Ez mindig vitákra okot adó kérdés, de gyakorlatilag semmilyent. Tűzfal nem árt. Vírus alig létezik.
Linuxon inkább rootkit védelemről és behatolás védelemről beszélhetünk, ami első körben fejben dől el. A gondolkozást segítik a különböző diagnosztikai/admin szoftverek mint pl.: a lynis, rkhunter vagy a snort. Ezek a döntést és a megfelelő stratégia alkotást segítik. Helyetted nem csinálnak semmit, csak ha mondod nekik. (Tehát nem elegendő telepíteni őket, használni is tudni kell az általuk adott infokat/lehetőségeket)
Természetesen az sem ártalmas a linuxos géped egészsége szempontjából, hogy mennyire frissek a szoftvereid, illetve, hogy az IPtables-t csak dísznek használod-e vagy vannak benne releváns, a hálózatodhoz, futtatott alkalmazásaidhoz és a netezési szokásaidhoz illesztett szabályaid is. Igaz ez minden futtatott alkalmazásodra is. Főleg, ha szerver oldali alkalmazásokat is szeretnél futtatni.
Átlagos linux deszktopon (szerintem) egyenlőre elegendő a frissen tartott progik és néhány jól átgondolt IPtables szabály felvétele. Az előbbi következik a linux rendszerek felépítéséből az utóbbit viszont neked kell hozzátenned. Átlagos használat mellett deszktopon még nem találkoztam linuxos kártevővel mióta linux fut a gépemen (kb 8 éve). Ettől függetlenül, néha futtatok egy rkhuntert vagy lynist, hogy lássam mizujs, hol maradt nyitva egy port vagy maradt-e el egy tesztelésből induló/futó daemon, stb.
Nem kell.
3 éve linuxozok, azóta nem találkoztam vírussal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!