80 cm képátló esetén mennyire számit hogy egy TV "sima" HD, vagy FULL HD felbontású?
69.000-ért találtam Samsung Smart TV-t.
Nem a technikai adatok szempontjából kérdem, hanem látvány szempontjából-nagyon éles a különbség?
Ekkora képméret esetén 1,2-1,3m-ről kell nézni, hogy az emberi szem meg tudja különböztetni a 720p-től az 1080p-t. Tehát ilyen közelről érdemes nézni, ha pusztán a felbontásból eredő minden részletet szeretnéd látni, de a nagyobb felbontású filmek általában magasabb bitrátájúak is, így azért komplexebb a dolog. Önmagában tehát nem akkora érvágás a kisebb felbontás, kivéve, ha pl monitornak használod, mert akkor elég pixeles lesz a HD felbontás. A magyar emberek többsége még le van ragadva a divx filmeknél, a 720p már nagy szó, ebből kiindulva ekkora képmérethez elég az 1366x768 felbontás. Persze sokan már a 4K tv-ket keresik, csak nem értem miért. :)
Viszont a magasabb felbontású panelek a többi képminőséget meghatározó tényezőben is jobbak (általában), mint a kisebb felbontású társaik.
Korrekt, lényegre törő válasz, nagyon köszönöm!
A boltban én sem érzékeltem semmi különbséget, persze más egy nagyáruházban és más otthon...!
A másik, amin gondolkozom, hogy igazi FULL HD-s tv-adás nagyon kevés van még, az M1-M2-DUNA-M4 Sport például valódi FULL HD-s képet ad, de a többi hát, szerintem csak rámondja!
A filmjeim közt pedig nagyon kevés az 1080-as, javarészt mHD-ben vannak letöltve, és megmondom őszintén nekem azok is nagyon szépek!
Jó tv-t nem a tv adások miatt érdemes venni, filmeknél elég jelentős különbség lehet tv és tv között, a felbontáson kívül is. Ha eleve nincs full hd-s filmed, akkor nincs is miről beszélni. Nagy képátlónál, megfelelő távolságból nézve azért látszik a 720p, 1080p differencia.
Az igazi HD csatornák 1440x1080-at tudnak, ami full hd-nak tekinthető, mivel az 1080 sor megvan. Nekem IPTV-m van, ott a HD csatornák ilyenek.
Azért írtam. hogy nem értem miért keresik a 4K-t, mert nem látom értelmét. Nincs rá forrás. Mit néz rajta a a júzer? Full HD-s filmeket? Jobb esetben. Rosszabb esetben 720p, divx. A számok bűvöletében él sok vásárló, amin nagyobb szám szerepel, az biztosan jobb is. Ezt ki is használják a gyártók. Attól, hogy egy tv-nek nagyobb felbontása van, még lehet hogy rosszabb a színmegjelenítése, kontrasztja, mozgásmegjelenítése, betekintési szöge, háttérvilágítása, lehet butább a menüje, okos funkciói, stb stb
Most nagyonis fején találtad a szöget!
Tegnap este voltunk Tescoba, 90.000 (!!) forintos leértékeléssel, 119.000 ért volt kinn egy Samsung 4K-s Smart TV. Ez:
Alig akartam hinni a szememnek, meg is kérdeztem az eladót h nem e rossz a cimke. De nem, annyi volt. 119.000 ért majdhogynem egy 80as FULL HD Smart-ot kapni, nemhogy 110centis 4K-t.
Elcsábultam...
Hiba volt!! A képe egyszerűen olyan, hogy lehugyoznám. Az egy dolog hogy a Divix és a kisméretű mkv persze elmosódott, nem arra a szabványra van tervezve. De hogy az 1080 as FULL HD t úgy jeleníti meg, mint ha egy sima kazettás kézikamerávallenne felvéve, az már felháborító. Kb 15-20 látványos filmem van FULL HD ben (1080), és mindegyik ilyen. Mikor nincsenek nagy mozgások, olyan mint egy full hd-s tv, a látványosabb mozgásoknál meg ocsmány! Torz, kásás, amit akarsz... A TV-adásokról meg jobb ha nem is beszélünk! Ennél többet vártam volna.
A másik hogy a Smart funkcíok háromnegyed részét ki sem használnám.
Böngésző? Ki az isten fog tv távirányítón pötyögni? Tükrözés? iPad-el sehogy sem müködik! Egyedül a youtube ami hasznos!
Egy dolog vígasztal, hogy idővel ( tudom , sokára!) be fognap indulni a 4K-s TV adások, lesznek filmek is, és akkor ki fogom tudni hasznalni. De jelenleg ott vagyok hogy hétfőn reggel összecsomagolom az egész bazárt, és visszaviszem, visszakérem a pénzem, mert ez kritikán aluli.
Aután vissza állítom a full hd-s buta tv-met, és kötök rá egy hálózatos média lejátszót.
Neked mi a véleményed?
Az a tv 160e körül megy a boltokban, ahogy nézem, szóval nem volt rossz biznisz. Persze én max eladni vettem volna, amit te is megtehetsz, miután lejár az akció. :D Alapvetően egy jobb full hd-s tv jobb képet ad, mint egy olcsó 4K-s.
Rossz minőségű felvételt el kell felejteni már egy full hd-s tv-nél is, de hogy szinte nézhetetlen, az furcsa számomra. A menüben rengeteg beállítás van, érdemes játszani vele, a gyáir beállítások borzalmasak. Próbáltál már rendes BD50-es, tömörítés mentes anyagot nézni rajta? A felbontás pont 4x-ese a full hd-nak, így elvileg jól kellene megjelenítenie.
A 4K tv adások tömeges elterjedéséig 3x fogsz tv-t cserélni, de ez a felbontás teljesen felesleges ekkora képátlóra, mivel kb bele kell ülnöd a tv-be, hogy láss valamit. 50"-os, full hd-s tv-m van, kb 2m-ről nézem, most tervezem 55"-os full hd-ra cserélni, hogy meglegyen a mozi élmény, és lásam is a részleteket. Eszem ágában sincs 4K-t venni. Az 65" felett talán már hasznos, bár sokkal inkább vennék egy már sajnos kifutott Panasonic 65VT60-at, ami ugyan "csak" full hd, de porba alázza ezeket a 4K tv-ket. :)
Kb ennyi a bolti ára a Samsung 48H6400-nak, ami egy bevált, korrekt, középkategóriás tv, és már nem olyan kicsi. Szerintem jobb vétel, mint egy belépő kategóriás 4K modell.
Köszönöm válaszaid!
Minden állítási lehetőséget kipróbáltam semmi, úgyhogy hétfő reggel már vittem is vissza. Nem sokat kötekedtek, bekapcsolták, megmutattam, hümmögtek egy sort, aztán vissza adták a pénzt.
Én a magam részéről, egy jó időre elfelejtem ezt az egész SMART, UHD- bazárt. Maradok a jól beváltnál egyenlőre.
Gondolkodom egy Apple TV-n ,azon is van youtube, es teljes mértékben össze lehet hangolni az iPad-emmel. A Smart TV-ket meg ott egye meg a fene. :)
Annyit még hadd kérdezzek ( mivel járatosnak tűnsz ilyen dolgokban) , milyen TV-t használsz jelenleg? És mennyire vagy vele megelégedve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!