A speckó elektromos gitárkábel mitől speckó? Milyen felépítésű?
Ugye mindkét végén 6,3-as mono jack dugó, és akkor különböző hosszúságú kábelekkel, de az a bajom, hogy némelyikkel búg. Arra még nem jöttem rá, hogy ez konkrétan a dugónak vagy a kábelnek a problémája, de kíváncsi lennék nagyon, hogy ez a kábel miért annyira speckó? Mi a lényeges tulajdonsága?
Esetleg annyira durván árnyékolt, mint egy coax (vagy oké, kb hasonló) vagy semmi ilyesmi, és simán kéteres?
Hát van árnyékolása a külső zajok ellen; vastagabb, többszálú a kábel a kisebb ellenállás érdekében; mono-ra van bekötve mindkét oldalt.
Lehet kontaktos is a kábel, de ilyen otthoni forrasztott vékony jack kábelnél nem az a probléma., hanem a pocsék kábel meg csatlakozók.
Ja és csak rendes gitárerősítővel próbálkozz. Elektroakusztikusnál pedig vagy mikrofon, vagy elektroakusztikus erősítő szükséges, mivel más elv alapján működnek.
1, ez sima elektromos gitár, de én gyárilag szerelt, elvileg jó minőségű kábellal próbálkoztam, ezért is voltam kíváncsi, hogy mi a fene lehet.
és ha én megforrasztok két 6,3-as mono jackt dugót 50 ohmos coax (RG58) kábellal szerelve, az akkor elég árnyékolt ugye? lehet annál még jobb a kábel?
2, Másik kérdésem, hogy láttam, páran stereo dugót tesznek a gitárba, de őszintén szólva, nem értettem. Szét még nem szedtem, de annak nem 100% hogy mono aljzata van? csak mert akkor nem értem a dolgot, hát az alsó pozitívja a stereo jacknek pont zárlatot is csinál nem? (ez most független az eddigi témától)
Szerintem a sztereót is be lehet kötni mononak, az alsó nagy sáv a földelés. Nincs igazából értelme, boltban csak mono kábelt árulnak szerintem. Lehet forrasztani hozzá kábelt, de ha már van bolti kábeled, akkor azzal is érdemes foglalkozni. Vagy a csatlakozója rossz, vagy valamelyik csatlakozó (erősítő/gitár) kontaktos lehet. Úgy búg, mintha fémhez/ujjadhoz érintenéd a dugasz végét, nem?
Hát próbálkozz házi kábellel, egy 20 perc az egész. Ha azzal is búg, akkor valami kontakthiba lehet, vagy nem tudom. Pickupon nincs mi elromoljon, erősítő akkor nem csak bedugva búgna stb.
igen van bolti gyári mono kábelem, na de azért kérdeztem, hogy ha magam forrasztok egyet, akkor az jó, ha RG58 coaxot használok? vagy ennyire durván árnyékolt azért nem kell?
Az a bizonyos búgás kb olyan amit írsz, igen + erősen serceg is. De már több erősítőn kipróbáltam, és valamennyire mindegyik búg. Lehet hogy az erősítőt kellene nagyon földelni?
Vagy ha HLR dugóval (persze mono jackes átalakítóval) és így XLR kábellal használom? akkor az megint jobban földelt, nem? ha jól tudom, az XLR 1 és 3-as pontja össze van kötve, amikor átmegy mono jackbe, igaz?)
(a sztereot pedig cak érdekességképpen kérdeztem, mert láttam, hogy ilyet is hasznáélnak páran, csak magam se értettem, minek)
Így néz ki egy gitárkábel:
Szerintem a koax-szal az lesz a baj, hogy nagyon merev lesz. A borítása is, meg ha jól tudom ott nem sodort kábel van, hanem egy darab vastag rézdrót.
Egyébként vidd be a gitárt és a kábelt hangszerboltba, ott meg tudod nézni, hogy a kábellel van baj, vagy esetleg a gitárral. Szerintem garanciálisan cseréltetni is lehet, ha rossz és ott vetted.
Még az elosztód, vagy a gitár földelésével is lehet probléma.
köszi de a másodikat is gitárkábelként akartad vagy megmutattad, milyen a sokszorosan árnyékolt coax? csak mert rá nem jövök a dologra. vagy létezik, hogy a gotárkábelből is van ennyire többszörösen árnyékolt? próbáltam rákeresni google-n, de olyan igazi jó rajzot ami mutatná a szerkezetét, sajnos nem találok.
Szimmetrikus és aszimmetrikus kábeleket találok, de őszintén megáll a tudományom, hogy egy mono jack-mono jack végű kábel hogy a frászba lehet 3 eres :(
Az is egy gitárkábel belseje. Csak egy belső szigetelés meg egy árnyékolás. Nem hiába kérnek el ezekért nem ritkán 1000+ Ft/m árat, fontos a jó vezeték is az erősítő és a gitár mellett.
Szerintem jó lesz a koax neki, csak 2 dologra kell figyelni:
-legyen ~5m hosszú
-ne legyen túl merev a vezeték
Én annyira nem értek a témához, de az aszimmetrikus kábelnél csak annyi a dolog, hogy van egy extra logikai áramkör, ami a két jel segítségével le tudja szűrni a kábel zaját. Szerintem ezek az XLR csatis dolgokhoz valóak.
Mono jacknél ha 3 eres a kábel, akkor a harmadik ér is a földhöz megy. Ugyanígy sztereo jacknél is a földhöz kell kapcsolni az alsó gyűrűt, hogy mono legyen.
igen-igen, ez logikus, csak még így is vannak rejtélyek.
megcsináltam amúgy 50 Ohmos coaxxal a jack-jacj végű kábelt (ugye ez nem merev belül, hanem ugyanúgy rugalmas sodrott), na ennél árnyékoltabbat ,ár nem hiszem, h ki lehetne találni, és mit ad isten, így is búg...
A gitárt nyilván nem tudom letestelni, de akkor utolsó tippként marad az erősítő testelése de brutálisan....
Ha egymás után több kábellel is próbáltad és továbbra is fennáll a "búgás" ebből az alábbiakra lehet következtetni:
1) kilazult, rossz jack aljzat a gitárban vagy az erősítő bemenetén (csere vagy a melegponti érintkező (+) beljebb hajlítása megoldhatja, érdemes minőségibb aljzatok közül válogatni pl. Monacor, Switchcraft, Neutrik)
2) elégtelen földelés, földhurok (Lift GND kapcsoló megkeresése az erősítőn, ha van rajta és használata)
A szimmetrikus, illetve asszimetrikus bekötésről a következőket jegyezném meg a témához kapcsolódva:
1) Aktív elektronikával szerelt gitár esetén (igaz nem ez a gyakori) létezhet, hogy sztereo jack-et használ a gitáros, sőt van olyan gitár, amin 1 illetve 2 XLR kimenet van ugyanis szimmetrikus a gitárban lévő aktív elektronika (előerősítő) kimenete. Ehhez megfelelő, azaz szimmetrikus bemenettel rendelkező előfok vagy erősítő szükséges.
2) Az, hogy sztereo Jack (azaz TRS) vagy XLR lényegtelen. Mind két csatlakozó köthető szimmetrikusan.
3) Amitől szimmetrikus egy bemenet az az, hogy az előerősítő egy differenciálerősítővel kezd. Ez annyit tesz, hogy van egy Jel+ és egy Jel- és az ezekhez körülölelő árnyékolás (test pont). A differenciálerősítő gyakorlatilag a Jel(+)-ból kivonja a Jel(-)-t és eltűnik a zaj ami az árnyékoláson indukálódik a külvilág elektromágneses hatásainak kitéve. Ezt nevezik közösmódusú elnyomásnak: CMRR=IeeRe/2Ut
4) A 2 ér + árnyékolás típusú kábel is köthető asszimetrikusan sima jack-jack felállásban (TS-TS), de ebben az esetben mind a 2 árnyékoláson belül futó ér a melegpontra csatlakozik és az árnyékolás lesz a testpont önmagában. Máskülönben beviszed a zajt az árnyékolás alá, azaz hazavágod az árnyékolást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!