Csuhai Dávid kérdése:
Kaptamegy gépet nemrég és el is kezdtem a bekötését megerndezését és előtte az öcsém veletlen atallitotta a gép hátulján a szabályozon 230v-ről 115V-re. De én nem lattam ezert csak ugy simán bedugtam a tápkábelt és durrant eggyeta tápegyseg. (? )
Figyelt kérdés
Aztán apámmal belenéztem a gépbe és látszatra nem lattunk semmilyen égési nyomokat, nem szedtük ki az alaplapot de látszatra úgy láttuk minden rendben. Az lenne a kérdés hogy mennyi esélye van hogy
megégett az alaplap vagy barmi mas a tápegységen kívűl ha a gép az esemény után 10 masodpercel le lett kapcsolva az elosztó. Mit tegyünk? Vegyünk tápkábelt és lesz ami lesz? Mennyi az esély hogy működni fog?
2015. ápr. 5. 21:49
1/3 anonim válasza:
Tápkábelt nem kell venni, annak nem valószínű hogy baja lett. A tápban biztosan elfüstölt valami. Azt javítani nem érdemes, hacsak nem készítették fel efféle "balesetre" és csak a biztosítéka ugrott. Csak tápcsere után látszik majd, hogy mást is érintett-e a túlfeszültség. Ezt a szervizben gyorsan ki lehet szűrni. Az öcsikével pedig alaposan el kell beszélgetni az elektromosság veszélyeiről.
2/3 anonim válasza:
Valószínűleg az alaplap megúszta, de a táp az biztos, hogy kuka. 230/115V-os kapcsoló a tápegységben a primerköri meneteket felezi. Mert fele akkora feszültségre fele akkora menetszám kell. Ha 115Voltra van kapcsolva, kicsi a primer tekercsének az ellenállása 230V-hoz, ezért durrant.
3/3 anonim válasza:
Valami nagyon régi gép lehetett, hogy volt rajta ilyen kapcsoló. A kapcsolóüzemű tápokon nincs ilyen kapcsoló, úgy tudom azok mennek 100-240V-ig bármin. Számítógépkenél már régóta csak kapcsolóüzemű tápegységet használnak. Tápegység kuka, minden más nagy eséllyel megúszta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!