Hogyan mérik a televíziós csatornák nézettségét?
Érdekelne, hogyan megy ez a dolog.Pl ugye most indult el az "új" m1.Másnapra a hírportálokon már olvastam is, hogy mennyien nézték ekkor és ekkor, mely tv csatornák verték az adott idősávban ennyi és ennyi százalékkal.
Ha én nézem a tv-t, az küld valamilyen adatot a szolgáltatómhoz, hogy én ekkor és ekkor ezt és ezt a tv csatornát néztem?Vagy hogy megy ez?
Előre is köszönöm az információkat.
Régi cikk, de a módszer még ma is ugyanaz, Nielsen családoknál van doboz ami küld adatot épp mit néznek, és ezek a háztartások alapján számolják ki az egész országon belül a műsorok nézettségét.
Hát igen a cikk valóban régi, 2006-os.Azóta nagyot vátozott a "műsorszórás" technológiája.Biztos hogy még mindíg (most a digitális televíziózás korszakában) ezzel az eljárással mérik?Mert bár nem vagyok szakértő , de szerintem technikailag megoldható lenne már az hogy minden digitális vevőkészülék infórmációt küldjön vissza arról, hogy éppen melyik csatornát nézem.
Várom a további felhomályosításokat a témával kapcsolatban :)
"de szerintem technikailag megoldható lenne már az hogy minden digitális vevőkészülék infórmációt küldjön vissza arról, hogy éppen melyik csatornát nézem"
Elvileg megoldható lenne, de a gyakorlatban ennek akadályai vannak.
Vegyünk például egy földfelszíni/műholdas sugárzású adás vételére szolgáló set-top-boxot: az csak veszi az adást, visszirányban nem kommunikál - ahhoz külön egyrészt magában a készülékben kéne lennie kommunikáló egységnek, másrészt szükség lenne hozzá a készülékhez csatlakoztatott Internet-eléréshez.
Igazad van!
No és digitális zárt kábeltelevíziós műsorszórás esetén sem működne a dolog?
Maga a hálózat bár alkalmas is lehetne rá, hisz Internetet is szolgáltatnak rajta, de maga a DVB-C(2) szabvány is csak egyirányú, broadcast típusú technológia.
Ahhoz, hogy a set-top-box elárulja, milyen csatornát nézel; vagy egy külön csatornán kéne azt lejelentenie vagy már eleve csak az adott csatornát kell csak lekérnie a központból - ez utóbbira szolgál az IPTV, ami kivitelezhető kábeltelevíziós hálózaton is (de az már nem DVB-C szabvány).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!