Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hogyan állítsam be a mélynyomó...

Hogyan állítsam be a mélynyomót, hogy jó legyen a hangzása?

Figyelt kérdés

Nos van egy autóerősítőm ami 5 csatornás, ebből 1 db van a mélynyomónak a másik négy a négy hangszórót hajatja!

Az a problémám a méllyel, hogy nem igazán tudom rendesen beállítani, olvasgattam én neten, hogy milyen beállítások szükségesek, de nem igazán tudtam elérni a kellő hatást! Az a lényeg, hogy amikor hangosabban akarom hallgatni a zenét, akkor a mélynomó nem a mélyet adja, hanem csak ilyen furcsán torzít, mintha valami 30-40Hz-es folyamatos jelent kapna, arra gondoltam, hogy talán a frekvencián kellene lejjebb venni, mert mos olyan 80Hz körül van, 12Db-en , és majdnem full hangerőn (gain)! Hogyan tudnám illetve hogyan lennének legoptimálisabbak ezek az értékek? a Válaszokat előre is köszönöm!

2015. jan. 8. 20:44
 1/6 dirtboy ***** válasza:

kevés neki az erősítő,örülj hogy még nem égett le a tekercs.

a torz jel miatt nem jó a hűtése a tekercsnek ami megolvasztja a tekercs huzalján a lakk szigetelést és zárlatot okozhat amitől leég az egész.

a gaint soha nem szabad maxra állítani,az erősítőt soha nem szabad teljes mértékben kihasználni mert bizonyos szint felett már torzítanak.

kell egy combosabb erősítő ha nagyobb hangerőt szeretnél.

az meg hogy hány hz-ig szóljon a mély a low pass szűrővel és a hozzá tartozó potmétterel állíthatod.

70-80Hz fölé ne nagyon engedd de te hallod hogy meddig felengedve jó a hangja,lehet már 70en sem kellemes és még lentebb kell vágni.

2015. jan. 8. 20:54
 2/6 A kérdező kommentje:
Akkor a hangerőn lejjebb veszek (gain), De a decibel az maradhat? Meg persze a vágási frekvencián is állítok lejjebb! Ha így sem jó akkor egy kisebb teljesítményű mélynyomó kell! Mert most az erősítő 120W-os a mélynyomó meg asszem 250W-os!
2015. jan. 8. 21:14
 3/6 A kérdező kommentje:
az erősítő típusa! ppi5440
2015. jan. 8. 21:15
 4/6 dirtboy ***** válasza:

a decibel maradhat hiszen az a vágás meredeksége,oktávonként annyi decibellel halkul a jel.

nem értem a logikádat miszerint szeretnél nagyobb hangerőt de a nyomót cseréled le mert gyenge az erősítő.

egyébként egy hangszórónak legyen az mélynyomó nincs teljesítménye csak terhelhetősége.

a hangszórókhoz tartozó watt szám nem teljesítményt jelöl hanem azt hogy mennyi wattot adhatsz neki.

RMS wattszámot hosszú ideig károsodás nélkül elviselik,természetesen itt most torzítás nélküli jelről beszélünk.

Max adatra nem nagyon lehet adni mert azt másként mérik nem úgy mint az rms-t,a max adatok szinte mind kamu.

A lényeg az hogy ha te hangosabb nyomót szeretnél akkor nem szükséges kisebb terhelhetőségű nyomót venned,elég ha érzékenyebb darabot veszel vagy az erősítődet cseréled le egy jobb darabra mert ez a mostani elég gyengécske.

tehát a rendszeredben a gyenge elem az erősítő és nem a nyomó.

2015. jan. 8. 21:30
 5/6 A kérdező kommentje:
Igazából kellenes hangzást szeretnék elérni nem őrült hangerőt ahogy sokan csinálják! Mert néztem egy táblázatot, miszerint egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező mélynyomó csak a terhelhetősége fele akkora is ugyanúgy gyönyörűen tud szólni mint a nagyobb terhelhetőségű! Csak persze hangerőben már megint különbözik! De én úgysem vinném föl majdnem maxra! itt van az említett táblázat! www.hangaruhaz.hu/cms/watt-vagy-decibel-kezdoknek
2015. jan. 8. 21:42
 6/6 dirtboy ***** válasza:

ez a táblázat megint csak nem árulja el hogy hogy is szól a hangszóró,dB a hangnyomás mértékegysége.

egy hangszóró hangjának minőségét nem lehet semmilyen adattal leírni,azt hallani kell.

a táblázatból annyit tudsz leszűrni amit írtam is fentebb hogy ugyan olyan erősítő teljesítmény mellett nagyobb érzékenységű nyomó hangosabban tud szólni mint érzéketlenebb társa aminek esetleg még a terhelhetősége is nagyobb.

ha hangminőség érdekel akkor ne wattok alapján válassz mert az nem árul el semmit.

azt is tudnod kell hogy az erősítő és a tápolás rendkívül fontos a végeredmény érdekében.

egy szép hangú nyomót el lehet rontani egy rossz erősítővel vagy rossz tápolással is de jó tápolással és jó erősítővel lehet javítani egy rosszabb fajta nyomó hangját is.

2015. jan. 8. 21:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!