Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Ez megoldható lenne? Inf. Lentebb

Ez megoldható lenne? Inf. Lentebb

Figyelt kérdés

Lenne egy 12Vos 500W-os autós erősítőm, és egy 35Ahm-os autós akkum, és egy kondim, igy üzemel a szobáman!

Tölteni pedig egy 6Ahm-os töltővel töltöm.

olyan 10% terhelésnél bírja "utántölteni" a töltő, és azt szeretném megtudni, hogy hogy számolhatnám ki ezt mert nem vagyok túl jó fizikából!

Egyébként bulikban lenne használva olyan 90-100% hajtással, 2x200W-os hangfallal ha ez számít...

Régebben egy 20Ahm-os töltővel volt tölttetve az akku, és bírta teljesíteni a 70%-ot.

Köszönöm előre a segítséget:)

2010. jan. 29. 18:08
 1/5 anonim ***** válasza:

Mit jelent az Ahm ???

Amúgy ha az erősítő több áramot fogyaszt mint amennyit a töltő tud pótolni az akkuba, akkor előbb utóbb le fog merülni az aksi. A 6A-es töltő kevés lesz, a 35Ah-s aksit pedig csak 3.5A-el illene tölteni.

2010. jan. 29. 19:32
 2/5 A kérdező kommentje:
Ahm=Amper röviditése
2010. jan. 29. 19:43
 3/5 anonim válasza:

NEM!

Ez a felállás így nem fog nagyobb hangerőn üzemelni, vagy szerzel egy tápegységet, ami stabilan tud legalább akkora áramerősséget szolgáltatni, amennyit az erősítő felvesz maxon, vagy veszel egy rendes szobai cuccot!

2010. jan. 29. 20:11
 4/5 anonim válasza:

Na számolgassunk.

Van egy 12V 500W-os erősítőd, ez maximális terhelésen 41A-t vesz fel az akkumlátortól.

Az akkumlátorod 35Ah kapacitású, tehát 1 órán keresztül maximum 35A áramot képes leadni. Ez 12V-on 420W. Az akkumulátor folyamatos töltését maximum a kapacitásának 10%-val, tehát esetedben durván 3,5A-rel tudod végezni, ez 42 Watt. Tehát, ha lemerül az akksid, akkor max ezt az áramot tudod adni az erősítődnek.

Minden további magyarázat nélkül is láthatod, hogy abban a buliban nagyon hamar csönd lesz. Ez a puszta fizika része a kérdésnek. A kondenzátort nem vettem figyelembe, az leginkább a villamos hálózaton érkező zaj (brummfeszültség) szűrésében játszik szerepet. Legyen legalább 1F-os - 1.000.000 uF-os kapacitású. Minél nagyobb, annál jobb, csak a bekötésére kell nagyon ügyelni, mert tud akkorát robbanni mint egy kézigránát.

Olyan változókat nem vettem figyelembe, mivel a rendszeredet nem láttam, nem ismerem, mint a hangszórók hatásfoka, előerősitő jelszint, vezetékek csillapítása.

A kérdésedre a válaszom: Nem fog ez így összejönni. Ha te ezt az erősítőt tényleg ekkora teljesítményen akarod - és tudod - hajtani, akkor sokkal nagyobb, vagy több akkumulátorra (legalább 500Ah összkapacitás, és minimum 50A áramú töltő.) lesz szükséged. Egy ekkora töltő már komoly motyó, komoly (80-100.000HUF) árral.

Ekkora befektetést meg szerintem nem ér meg. Ha megfogadod a tanácsomat, én inkább azt javasolnám, ha van pénzed, akkor inkább vegyél egy 2X150 Watt (nagyobb nem kell, mert ökölszabály, hogy a hangfalaid mindig legyenek nagyobb teljesítményűek, mint az erősítőd) kimondott diszkós végfokot, 20.000 HUF körül már van vaterán, aztán annak lehet küldeni ahogy bírod. 300 Watt is tud akkorát szólni, hogy kimennek az ablakok.

2010. jan. 29. 20:12
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a segíteséget, értem mostmár és azt hiszem megfogadom a tanácsod:)
2010. jan. 29. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!