Villogó ledet hogyan tudok bekötni?
Van egy Magnat mélyládám, amiben van 4 db led. Tudom, hogyan kell bekötni, (+12 volt, Test, illetve a Remote) viszont a Remote-ot akárhová kötöm mindig világít. Az erősítő hangszóró kimenetéhez rákötöttem (+ részéhez) ám állandóan világít, nem pedig a zene ütemére villog. Tehát az erősítőből állandóan érkezik jel, mégha nem is szól a zene. Kérdésem tehát a következő:
Hogyan lehetne megoldani, hogy amikor nem megy zene, akkor jel se hagyja el az erősítőt, vagy valamilyen egyéb praktikus megoldás?
Előre is köszi a válaszokat.
"Hogyan lehetne megoldani, hogy amikor nem megy zene, akkor jel se hagyja el az erősítőt, vagy valamilyen egyéb praktikus megoldás?"
Köss vele sorba egy kondit.
Ja és az egy sz r erősítő ha nem nulla az ofszetje.
Értem, de milyen kondit kellene rákötni? Gondolom az erősítő és a LED +12 V kábelbe kellene bekötni sorosan.
Egyébként nem az erősítő a szar, hanem PC tápról hajtom, ezért van "zaj"...
"Tehát az erősítőből állandóan érkezik jel, még ha nem is szól a zene."
Az a hangszóró állandó feszültség alatt, lehet, hogy le fog égni egy idő után. Biztosan melegszik szépen a tekercse, még ha nem szól rajta semmi, csak bekapcsolva maradt, akkor is. Ez olyan, mint amikor egy hősugárzót bekapcsolsz és feszültséget kap és melegszik, csak itt kisebb teljesítmény alakul rajta hővé, de azért nem tesz az jót neki.
Egyszer amikor kicsit csendben bekapcsolva marad, akkor tapintsd meg, a közepén a tekercs környékén, mennyire melegszik.
Rendben, köszönöm a tanácsot, és igaz, eléggé meleg kb 35-40 fokos.
Egyébként azt találtam ki, hogy ezt megcsinálom.
Annyi különbséggel, hogy az Akksi része USB-ről fog jönni, és TiP31-es tranyó lesz benne.
A tranyóra azt az egyenfeszültséget ráküldöd, akkor ki fog akadni a led sort vezérlő tranyó vagy lezárt (sötét) vagy teljesen kinyitott (világító) állásban. Legfeljebb a legnagyobb hangerőnél látsz valami változást, de alig.
Szerintem le kellene választani az egyenfeszt egy a hangszóró felől jövő vezetékbe sorosan kötött néhány mikrofarádos kondenzátorral és csak a nyitó félperiódusokat kellene a vezérléshez felhasználni, a zárókat nem, mert ha a záró és nyitó is vezérli, akkor megint csak alig láthatóan vibrál egy kicsit.
Tehát a csatoló kondi után egy diódával egyenirányítod a jelet és azzal az ellenpólushoz képest töltesz egy másik elkót (1-2mikrofarad). Arról kapja a nyitó irányú vezérlést a tranyó. A tranyó vezérlő bemenetére kellene egy két ellenállásból álló osztó, egy a + és egy a - tápfesz felé, hogy a tranzisztoron éppen csak annyi áram menjen át, amitől a led még nem világít, legfeljebb nagyon gyengén, ami a sötét szintje lesz.
Az ellenállás kilo Ohm értékét nem tudom, de néhány kilós nagyságrendű,
ezt így nem tudom pontosan elmondani. Erre legjobb lenne egy kipróbált egycsatornás fényorgona kapcsolást találnod.
Most csak durva vonalakban mondtam el, ezt neked kellene kipróbálgatni, végig gondolni. Elvileg valami hasonló lesz jó, de a gyakorlatban biztos, hogy egyből nem működne, mert a munkapontot nem mindegy hova állítod. Szóval egyszerű, de mégis bonyolult, ha nem tudod mit hogy kell kötni és azzal mit kell elérned, és ha nem tudod hol is jár az áramköröd pillanatnyilag (majd ha kész lesz. Azt éleszteni kell tudatosan méregetve és állítgatva.
Látatlanban nehéz.
még amit kihagytam, hogy a ledek nyitófeszültségét figyelembe kell venni és még a tranzisztor 0,6 Voltos küszöb feszültsége is le jön belőle. Vagyis annyi ledet lehet sorosan kötni, hogy a rendelkezésre álló feszültség még világításra tudja bírni. Vagyis a kék és a fehér led nyitófeszültsége 3.2 Volt körül van, így ha abból kettőt sorosan kötünk, ahhoz legalább 7.2 Voltos tápra van szükség ahhoz, hogy egyáltalán világítson rendesen.
A led maximális áramát, amit teljesen kinyitott tranzisztor mellett tud teljesíteni, azt maximálni kell a ledre jellemző legnagyobb áram értéken. Ehhez ellenállást kell sorosan kötni a led körével, aminek az értéke nem lehet kisebb Ohm értékű, mint ami átengedi a megengedett legnagyobb áramot. Szóval sok mindenre oda kell figyelni, különben vagy nem fog jól működni, esetleg elszállhatnak a ledek. Ez olyan mint a jármű vezetés. Elég ha egy kicsi szabályt nem ismersz, esetleg nem figyelsz rá eléggé, "máris elgázolhatnak" és meghal a leded.
Rendben, köszönöm a választ!
Közben kaptam egy választ a youtube videó alatt, hogy ebben nincs meg a villogáshoz szükséges elektronyika, a videó készítője külön kreált hozzá egyet. :)
Szóval köszönöm a válaszokat, szerintem én is a videó készítőjéhez hasonlóan fogom megoldani, egy külön módszerrel. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!