Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Bekapcsolhatom az erositomet...

Bekapcsolhatom az erositomet egy 12V1A os adapterrel amihez elvileg 12V2A kellene - nem fogja kiégetni?

Figyelt kérdés
2014. aug. 7. 15:24
 1/5 anonim ***** válasza:
Az erősítőnek nem árt,de az adaptered melegedni fog és egy idő után megadja magát!
2014. aug. 7. 15:31
 2/5 A kérdező kommentje:

Az miért van hogy ha jol tudom

pl. 1A kell valaminek, akkor lehet 2A amit rakotunk de nem lehet kevesebb mint 1A.

Voltokkal is igy van?

Ha pl 1A kell valaminek,akkor meddig lehet felmenni? pl 5A se ártana a dolognak?

2014. aug. 7. 15:36
 3/5 anonim ***** válasza:
Ha 12 voltos az erősítőd, akkor 13 voltosat már nem vagy az e felettit, mert leégeted az egészet, ha kevesebbet használsz akkor meg nem fog működni, mivel nem kapja meg a neki szűkséges feszültséget, vagy is ha működne is akkor elolvad a kábel. Nos az amper az nem tudom pontosan hogy van de nekem egy autós erősítőm van amiben 2x25 amperes biztosíték van, a tápom meg 15 ampert tud, én ezt úgy oldottam meg hogy fogtam több sárga vezetéket az +12V-t és így már van neki 60 amper, gond nincs, az ha jól tudom az nem baj ha több.
2014. aug. 7. 15:44
 4/5 anonim ***** válasza:

Csúnyán fogalmazva az amper adja a kraftot. (de ezt vissza nem mond egy hozzáértőnek, mert engem keres meg és késel le - meg amúgy is, a feszültség is számít, ott egy szabály van: pont annyi legyen az adapterre írva, mint az eszközre)

Ha több az amper nem baj, mivel egy eszköz mindig annyit vesz fel, amennyire szüksége van. Pl. nálad a házban biztosíték valószínűleg 16 amper körüli, mégsem döglik meg a negyed ampert felvevő szobaventilátorod.

Viszont ha kevesebb a kraft, az már baj, mivel nem tudja megfelelően kiszolgálni az adott eszközt. Töltőnél/adapternél ez abban nyilvánul meg, hogy mocsok mód elkezd melegedni, vagy be sem indítja a cuccot. Tehát nem ajánlatos. Viszont tudni kéne az erősítő áramfelvételét.

G.

2014. aug. 7. 20:06
 5/5 anonim ***** válasza:

Egy egyszerű példa, hogy miért lehet nagyobb teljesítményű tápot rákötni valamire.

Éhes vagy, és 2 tál étel kell hogy jóllakj. Többet nem tudsz megenni, mert nem fér beléd. Ha visznek neked egy tál ételt, morcos leszel, mert éhes maradsz. Ha viszont visznek 3-4-5 tál ételt, nem leszel morcos, megeszed a két tál ételt, a többi meg megmarad.

Tehát ha valaminek két amper kell, akkor annak annyi kell. Többet nem vesz fel, csak mert lehetősége van.

Viszont ha a táp kevesebbet bír, akkor túlterhelődik, és tönkremegy (jó esetben csak a védelme tilt)

A feszültség más kérdés. Annak pontosan annyinak kell lennie, amennyit az adott eszköz kíván. Ez nem azt jelenti hogy egy 12V-s autós erősítő csak 12V-tól üzemel. Mindennek van egy feszültségtartománya. Pl az autós erősítők általában 10-15V-ig működnek, de ez rá is van írva.

[link]

Ha veszed a fáradságot, a specifikációk résznél meglátod.

Tehát a feszültség se több, se kevesebb ne legyen, az áramerősség pedig legalább annyi, amennyit az erősítő kíván, vagy több.

2014. aug. 7. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!