Egyfáziusú feszültség megszakítás gondot okoz?
"csak az egyik fázist szakítja meg a kapcsoló?"
Én még sose láttam több fázisú lcd monitort lakossági szinten...
Feszültséggel gerjesztett eszközöknél kell fázis-nullát megszakítani. Mint pl a fénycső.
létezik többfázisú monitor is? Eddig úgy tudtam, hogy a monitorok -fázis- és - nulla- és esetleg bár a működéshez nem szükségszerű csak érintésvédelmi szempontok miatt szükséges a - föld- csatlakozással működnek. Többfázisú
(R S T) monitorról még nem hallottam.
Tisztelt #4 nem vagyok hülye, tisztában vagyok vele mi az az RGB, és az R, S, T, poénból írtam.
De ha már itt tartunk, R, S, T jelöléseket sem használunk már manapság, L1-2-3-mal jelöljük a fázisokat. Úgy jó 9-10 éve.
"""L1-2-3-mal jelöljük a fázisokat. Úgy jó 9-10 éve"""
Igen ez így van!
A cégnél ahol dolgozom nemrég, KB: két hónapja újították fel a trafóházat.
A 3 fázist mindenhol R S T betűkkel jelölték. A Németországból érkező nagyfeszültségű transzformátorok csatlakozási pontjain is a fázis R S T betűjelzéssel van jelölve.
Készítek róla képeket és majd belinkelem ide.
Nem kell itt linkelgetni, megrendelőtől függ. Ha a te céged R-S-T-vel rendelte meg a trafót, akkor a németek úgy készítik el.
Mi meg Dubaiba, Svájcba, Monacóba, Budapestre, Norvégekhez gyártunk elosztó, erőátviteli, kapcsoló rendszereket. Mindenhol L-el jelöli a fázisokat, sehol nem használnak már R-S-T-t. De már a műszaki egyetemen, óbudai egyetemen, gamf-on, miskolcon is így tanítják. Valamint a 2010+ szakkönyvekben sem találsz R-S-T jelölést.
""Ha a te céged R-S-T-vel rendelte meg a trafót,""
A mi cégünk semmilyen trafót nem rendelt. A munkával egy Budapesti villamos ipari cég volt megbízva - mindent ők hoztak - rendeltek.
Valóban sok-sok éve L a fázisok jele...
És az is igaz,hogy mivel rengeteg régi rendszer aktív napjainkban is, rengeteg az est jelölés is. Ezen szerintem kár vitatkozni, érteni kell mindkét jelölési módszert.
Amerikai kapcsolási rajzra se mondhatod,hogy nem érted, mert ebben nem téglalap az ellenkurent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!