Egy 2 x 2,5 W-os (! ) hangszóróval rendelkező mini hifinek van egyáltalán hangja?
"80 decibel érzékeny, ha meghajtod ezer wattal, akkor 110 decibelt fog szólni. De van olyan hangszóró ami 108-110 decibel érzékeny. Az 2 wattal hajtva is nagyobbat szól, mint az előbbi ezer wattal."
Ez tulajdonképpen így igaz, viszont a hétköznapi életben mindkettő szélsőség, különösen a 110dB érzékeny. Igazából 83-84dB vagy az alatti szobai hangsugárzó is borzasztó érzéketlen és nagyon ritka a 100dB fölötti.
Tipikusan a szobai Hi-fi hangsugárzók 86-92dB érzékenységűek, amik hangosításra valók, azok meg 95..102dB fele.
Egyébként pont a hangminőség egyes (!) megszállottjai szoktak hasonló teljesítményű csöves erősítővel operálni.
Az ún. single end csöves erősítők kapcsolása nagyon egyszerű, és jó hangminőséget tudnak. Tipikusan 2*3-8 wattosak.
Ezeket gyakran jó hatásfokú egyutas, szélessávú hangszóróra kötik, ami ún. tölcséres dobozban van, ezzel javítva a mély hangok átvitelét.
Ezek a rendszerek igen szépen szólnak és nem is kicsit. De itt is a jó hatásfokú hangsugárzó egy fontos elem. (nem ez az egyetlen út, ha az ember high end hangminőséget akar, ez egy járható út, amit írtam, vannak hívei.)
Én is egy tölcséres dobozt szeretnék majd a széles-sávú hangszóróimnak, tervben van, csak idő kérdése.
Viszont erre a célra használatos hangszórók ára néha az eget súrolja. A másik dolog pedig T/S szinten is nagyon hasonlónak kell lenniük, ezeknek a hangszóróknak. Közel sem könnyű a jelenlegi felgyorsult gyártási folyamat eredménye : a nagy mennyiség - kontra minőség. Ezért nehéz találni a célra 2 egyforma darabot. A dobozok konstrukciója komolyabb odafigyelést igényel a megmunkálás során, precízebben és pontosabban kell kivitelezni.
Legfőbb előnye ezeknek a hangsugárzóknak a lineáris középtartomány. És mint ahogy Charlie O'Brian is írta kell hozzá a nagy doboz, hogy legyen némi mély tartomány. Viszont van egy másik dolog is, ahogy az alja gyengül, úgy a felső tartomány is valamelyest kevesebb, de ezen talán könnyebb segíteni.
Jól szól ez is, nekem nem hátul terhelt lesz majd :)
Igen, igazad van, két nagyon szélsőséget írtam.
Nem beszélve arról, hogy amit megadnak érzékenység, a hangszóró csúcs érzékenysége sajnos a legjobb gyártóknál is már, nem egy átlag. Pl. a nagy sub nyomókra is ráírják hogy 96-98 decibel, és abban a sávban amiben használva vannak, jó ha hoznak egy 88-90 decibeles átlagot. De ugyan így van a magassugárzóknál is, bár ott lényegesen nagyobb átlag érhető el, valóban 100 decibel fölött.
Na, akkor sztem megválaszoltuk a kérdezőnek! :D
Off.: 81%-os válaszolónak sok sikert és kitartást kívánok, nem kicsi fába vágja a fejszéjét! Én magam nem építettem még ilyesmi dobozt, de hallottam már és azt is, hogy mennyi vesződség/munka volt vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!