Szeretnék szólógitáros lenni a leggyorsabban, ki mint ajánl?
Hát Synyster Gates elég nagy falat, mondjuk főleg a szólói.
Ha tényleg olyan szinten akarsz, az mondjuk majd egy 10 év múlva lesz meg (ha egyáltalán..)
Gyakorolj amennyit tudsz! ;)
Ha 1 éve gitározol és még mindig fájnak az ujjaid, akkor ott valami nincs rendben...
Napi 2 óra is elég lehet (persze minél több annál jobb) ha hasznosan osztod be ezt az időt. Azért sok sok "gitáros" még annyit sem gyakorol és az évek múlásával sokan eljutnak oda, hogy nem minden nap veszik elő a gitárt és, ha igen, akkor még fél órára sem. Ennek ellenére többségük letudják játszani AS szólókat. Ha tartod magad ehhez a két órához 5-6 évig, akkor már jobban fogsz tudni mint a gitárosok 95%-a szerintem. Ha meg ennél is többet gyakorolsz + tanár + zeneelmélet + zenekari tapasztalat, akkor igen jól fogod tolni és rövid időn belül érezni fogod a változást.
Amúgy a zeneelméletet is tanuld, fontos! Fokozatosan alapoktól és amint lehet átültetni mindent a gyakorlatba. Alapokra ráimprovizálva sok mindent lehet gyakorolni az elméletből. Az ügyességet meg majd az évek hozzák. Ajánlom hogy ne csak 1-2 stílusban mozogj, mert nagyon lekorlátozza minden értelemben az embert. Pl egy metál gitáros csak néz ha pl jazzt kéne játszani és lehet még 1 alap hármashangzatot sem tudna lefogni (én is ismerek ilyen metalcore "csadagitárost"). Szóval Jazz, blues, funky, rock, progresszív rock, metál, jazz fusion, folk stb... ha otthonosan mozogsz sokban nagyon megfog látszódni a tudásodon. Elméletben, meg ügyességben egyaránt az improvizációkról meg nem is beszélve. Nem attól nagy gitáros valaki, hogy letudja játszani más számait... Hidd el a zeneelmélet lesz a kulcs a dologhoz, főleg ha idővel valami komolyabb stílus is elkezd érdekel az AS és társain kívül.
Tanár ügyességben annyira nem fog tudni segíteni szerintem, arra ott van az otthoni gyakorlás meg számok megtanulása plusz a sok sok szabadidőd. Elmélet, improvizáció, gyakorlás mással és új szemléletmód átadása + más zenék iránti érdeklődés felkeltése lenne a lényeg egy tanárnál.
Olvasgasd a Marc Sabatella jazz improvizációs könyvét és tanulgasd fokozatosan. Abban benne van minden ami alapszinten kell (nem csak jazz zenéhez!). Szerintem nincs még egy ilyen jó könyv a zeneelmélet és az improvizációról magyarul és ingyen., zseniális! Igaz csak alapszint, de sokáíg elleszel vele.
Ezenkívül mindig egyre nehezebb számok, számrészletek tanulása. Akkordok és skálák fokozatos összekapcsolása. Gyakorlásképp alapokra egy hangnemben még az elején (youtube - backing track, pl jazz backing track Am) stb..
Nem leszel jó szólógitáros ha nem vágod a zeneelméletet minimum alapszinten. Ha nem tudod mire mit játsszál vagy ha leragadsz az egy skálában, hangnemben írt szólóknál.
Nézz videókat Guthrie Govan -ről, főleg mikor improvizál (szinte minden számban koncerten). Szerintem ő az egyik legnagyobb tudású és legtehetségesebb gitáros a fúziós jazzben (ami meg talán a legnehezebbnek mondható stílus, szóval nagyon tud valamit a mester :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!