Hangfalban hangszòrò csere. Milyenre érdemes?

Figyelt kérdés
Adott egy Philips hangfalpár, amiben tönkrementek a mèlynyomòk. Relatìv règi hangfalak, de vastag fadobozok, ès règen nagyon jòl szòltak. 13cm-es mèlyek kellenènek, tavaly tettem is bele kèt SAL kevláros cuccot, de ezzel nagyon èlettelen a hangzása, inkább közepet ad, mèlyet szinte csak akkor ha az erősìtőn majdnem maxra tekerem a basszust...

2014. jan. 31. 06:48
 1/7 anonim ***** válasza:

Mennyire régen szóltak jól? Nem csak az emlékeid szépítik meg? :P

Egyébként pedig viszonylag egyszerű erre a válasz: ugyanolyat, amilyen benne volt ha ugyanazt a (vagy legalábbis nagyon hasonló) hangzást szeretnél.

Ugyanolyan anyagú kónusz, ugyanolyan villamos tulajdonságok...

Keress a neten egy fórumtémát, ahol összehasonlítják mondjuk a papírt és a kevlárt, mint hangszóróanyag.

2014. jan. 31. 08:01
 2/7 anonim ***** válasza:
Sajnos ugyan azt a hatást csak gyári hangszórókkal fogod elérni, mivel azokhoz a hangszórókhoz lettek tervezve a dobozok. amúgy tény, hogy minél nagyobb a membrán mérete, annál nagyobb légtömeget tud megmozgatni, így a mély hangokat is szebben adja. Kisérletezhetsz esetleg 16cm-es hangszórók belefabrikálásával, lehet hogy jobban szólnak, vagy keresel gyári hangszórókat. Amúgy az új hangszórók bejáratósak, tehát lehet hogy azért se produkált neked normálisabb mélyet (már ha a SAL-nál ez lehetséges). De én azt tanácsolom, hogy vaterázz, és hátha találsz belevaló hangszórót, vagy olcsó komplett hangfalat. ott van esély rá!
2014. jan. 31. 08:02
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi. Igen, tèny, hogy a gyári lenne a legjobb, de a tìpusát nem tudom. Ìgy annyit tudtam csinálni, hogy Philips hangszòròt kerestem, ami 13 centis. Mivel ez a kèt dolog ismert ròluk, legalábbis számomra. Egyèbkènt Philips FB642 a hangfal tìpusa. Kòkányolni nem szeretnèm, ìgy fontos lenne az eredeti mèret. Viszont van a dobozokban egy kis panel, vmi vèdelem vagy hangváltò lehet, arròl kapják a hangszòròk az áldást. A magasak gyáriak, azokkal nincs baj, de a SAL hangszòròkkal inkább közèp èrződik, a mèly csak gyengèn. Most lett egy ötletem, bár lehet hogy olyan baromság, hogy kivègeztek èrte: nem lehetne valahogy a mèlynyomòba bemenő kábelen mègegy szűrèst vègezni, hogy kicsit legalább a közèpből le lehessen faragni? Persze lehet elèg lenne a SAL-tòl megválni...
2014. jan. 31. 11:39
 4/7 anonim ***** válasza:

(Az előző vagyok.)Igen, az a hangváltó lesz, és ha abból úgy jön át az "áldás", hogy keresztül megy tekercsen, és kondin( kis hengeres, vagy téglalap alakú izé) akkor már le van szűrve valamennyire, de mivel 2 utas hangfalról van szó, valószínűleg direkt mélyközép hangszóró kell bele. Szerény véleményem, hogy keress philips hangszórót! gondolom annak idején amikor ezeket gyártották egy féle hangszóró kittet használtak, tehát van rá esély, hogy egy másik 13 centis mélynyomó is ilyen tipusú, de ha nem is, szerintem nincs nagy külömbség közte. a SAL-t meg el kell adni :D

Véletlenül nem ez a tiéd? : [link]

2014. jan. 31. 19:01
 5/7 A kérdező kommentje:
Keresgèlek akkor tovább. Ez konkrètan nem, viszont ilyen az enyèm is, a hangfal is meg a SAL is. Amit linkeltèl, arròl van egy videò is a youtubeon. Lehet, hogy csak az erősìtő miatt, de mint ha Nála jobban szerepelne a cucc. Mert hogy nála jobb, azt a videò alapján is ki lehet jelenteni. Èrdekes amùgy hogy elvileg neki is kihaltak a hangszòròk, egyformára cserèltük, neki szebben szòl, nekem nem. Vagy ennyire sokat jelent hogy ő nem egy őskövület technicsről hajtja, hanem harmankardonròl?
2014. jan. 31. 23:08
 6/7 anonim ***** válasza:
igen, lényegesen jobb a harman, de attól a tiédnek is kell adni basszust. lehet bejáratós még a hangszóró, vagy valahol nem jó a tömítés, sok befolyásoló tényező van, de a lényeg, hogy keress philipset...de addig járasd a salt, hátha javul :D
2014. febr. 1. 20:27
 7/7 A kérdező kommentje:
Felvettem a kapcsolatot azzal az illetővel, aki a föntebb belinkelt cuccot àrulta. Hát... Hihetetlen, de működő megoldást kaptam. Leìrom, mert ez is hasznos alternatíva lehet azoknak, akik a gyári hangszòròkat egyèb hangszòròkra cserèlnèk. A lènyeget: "Leforrasztod a mèlyközepeket a hangváltòròl ès átkötöd közvetlenül a hangfalcsati bemenetère, ès akkor szűrès nèlküli jelet kap majd! A magasakat èn a hangváltòra kötve hagytam. Az a baj, hogy egyrèszt ezek a dobozok a gyári hangszòròkhoz lettek kèszìtve, de mèg nagyobb baj, hogy a hangváltò is. A gyári hanszòròk jòl szòlnak vele, de pl ennèl a salnàl a középtònust emeli ki tènyleg. Ha leszeded a hangváltòròl, annyiban lesz más, hogy jobban èrződik a mèly ès picit gyengül a közèp, ìgy megszokhatò, sőt sokak szerint pont jò. Legjobb az lenne amùgy, ha a gyàriak lennènek, de èn mèg ebayen is nèztem, nem volt. Viszont ha ez sem jò ìgy, akkor nekem mèg azt ajánlották hogy vegyek autòhifikhez valò szettet amiben van mèlyközèp, csipogò, meg talán mèg vmi hangváltò is. A csipogòkat be tudod tenni a gyáriak helyère, ès ha jòl passzol a váltò a hangszòròkhoz, akkor az sem fog rosszul szòlni, itt ennèl a pontnál a hangszòròk ès a hangváltò milyensège a lènyeg. Legfeljebb ha a doboz miatt lesz kis zűrzavar, akkor belül kicsit átalakìtod, reflex-szerűre, vagy nem tudom... Amùgy èn pròbáltam benne Sony autòs mèlyközepeket, lènyegesen jobb a salnál, csak azèrt maradt a sal, mert közben kipròbáltam ezt a hangváltòs trükköt ès vègülis nekem ìgy se tűnik rossznak. A gyári egyèbkènt 6Ohmos hangszòrò, de hogy milyen tìpus, azt nem tudom èn sem."
2014. febr. 2. 07:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!