Mi lesz, ha egy 8ohm-os hangfalat egy 4ohm-os erősítőre kötünk?
Ha egy erősítő 4-8 ohmig terhelhető, 4 ohmon 2x akkora kakaót tud leadni, mint 8 ohmon. Tehát ha van egy erősítőd, ami 4 ohmon 2x100 watt, az 8 ohmon 2x50 watt.
A hangfaladtól függ, hogy mi lesz a vége. Ezt így kijelenteni, hogy ha 8 ohmos hangfalat kötsz egy 4 ohmos erősítőre, akkor halkabb lesz, hülyeség kijelenteni. Nem féltétlenül igaz.
Ez akkor lényeges, mikor van egy 2x100w 4 ohm erősítőd, és hangfalat választasz hozzá, ha 8 ohmos lesz a szóró, 50 wattot fog leadni. Célszerű 4 ohmosat venni, hogy minél nagyobb kakaót vegyél ki az erősítőből. De attól önmagában hogy a hangfal 8 ohmos, az erősítő meg 4-el terhelhető, nem következik a hangerő csökkenés. Ha a hangfal kisebb teljesítményű, mint 50 watt, akkor tök mindegy. Ha nagyobb mint 50 watt, akkor számít. Szóval ehhez tudni kéne a hangszóró terhelhetőségét.
Megjegyzem, impedancia minimumoknál fog a hangfal 3 decibellel halkabban szólni. Ami nem egy eget verő különbség. Szóval tök mindegy, csak 4 ohmnál ne legyen kisebb a hangfal.
Előző voltam.
Szóval ha van egy 8 ohmon ezer wattos végfokod, ami 4 ohmon 2 ezer wattot tud, és te ráakasztasz egy 8 ohmos, 500 watt terhelhetőségű szórót, az halkabb lesz, mint egy szintén 500 wattos de 4 ohmos még mielőtt leégne mindkettő?
Baromság... Így látatlanba nem lehet kijelenteni. Ha a hangszóró terhelhetősége nagyobb mint az erősítő teljesítménye 8 ohmon, akkor lesz halkabb... Amég ez nem tisztázott, fölösleges találgatózni.
ha így nézzük így igazad van de én valamiért mindig úgy tekintek mindenre hogy nem hogy túl erős az erősítő hanem pont hogy kevesebbet bír mint a hangszóró terhelhetősége.
ez persze az én hibám.
valószínű azért van ez nálam mert sok erősítő tele van kamu adatokkal aminek a töredékére képes csak a valóságban.
nálam nincs is ilyen gond,csak az ilyen elméleti kérdéseknél vagyok vele így.
saját erősítőimet és hangszóróimat tudom mit tud ténylegesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!