Az igaz h a fadobozos hangszóró jobban szól mint a műanyag?
más az akusztikája,zajcsillapítása
nem csak a hangszóró számít,ugyebár ha egy üres szobában van pl beton fal vesz körül akkor van vízhang,ha egy nagyon vékony szivacsot vagy parafát,textilt stbvel fedjük be a falat máris más lesz az akusztika,a vízhang is megszűnik.
a hangszóró nem csak előre sugároz hangot,a membrán ugyan úgy sugároz hátrafelé is.
a doboz a hátra felé sugárzott hangot csillapítja,halkítja le ezért fontos az anyaga.
:D:D Ez hülyeség, a fa nagyon szépen visszaveri a hangokat... Nem hogy elnyeli. :D:D Ha elnyelné, nyilván nem fából csinálnánk, mivel nem az a cél, hogy elnyelje a doboz a hanghullámot...
Kérdezőnek: azért jobb a fa mint a műanyag, mert merevebb, kevésbé rezonál. Ez által nagyságrendekkel kisebb a doboz saját zaja, rezonanciája. Legjobb nyilván az lenne, ha beton merevségű anyagból csinálnánk a hangfalakat, akkor semmi rezonanciája nem lenne a doboznak. De egy tömör vasból, betonból, kerámiából, stb. készült hangfal megmunkálása, elkészítése nagyon körülményes, és piszok nagy tömege lenne.
Azért rakunk a hangdobozba csillapító anyagot, mert mind a fa, mind a műanyag felület visszaveri a hanghullámot, és a párhuzamos lapok között ez bizonyos frekiken rezonanciát okoz. Ha a fa elnyelné a hanghullámot, tökéletesen alkalmatlan lenne hangfal készítésre. Még ilyen hülyeséget hogy elnyeli... Ennyi erővel szivacsból is csinálhatnánk hangfalat.
Még az 5. válaszolónak üzenném, hogy a hangdoboz nem azért kell, hogy a hátra fele lesugárzott hangokat csillapítsuk...
Megjegyzem, a mély hangok, amik miatt doboz kell a hangszórónak, gömb karakterisztikával terjednek, nincs előre, hátra, oldalra, fel le...
ennyi erõvel szivacsból hangfalat,ez aztán az értelmes gondolat.
és még én vagyok hülyének nézve.
zárt mélyláda nem hiábba full más hangú mint egy reflex,a hang nem hallatszórdik úgy ki,rengeteg decibelt elvesz a láda. a ládán belül van visszaverés de a hangot úgy elnyeli a láda hogy azt szinte alig hallod. szerintem ezt a fajta elnyelést értetted félre. ez alapán mûkodik a hangszigetelt fa nyílászárók is mert bent vagy kint tartják a hangot.
ládán belül szigetelést szerintem nyugodtan nevezhetünk elnyelésne de szólj ha nem.
A szigetelés, és az elnyelés két teljesen más fogalom.
Ládán belül, és kívül egyaránt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!