Osynho kérdése:

TV háttérvilágítás?

Figyelt kérdés

Egy lcd tv mögé tervezek háttérvilágítást tenni. Ledsor menne rá, darabolva, hangszórókábellel megtoldva az egyes részeket.

Van itthon egy stabilizált változtatható feszültségű, 1A-es tápegységem. Az jó lenne hozzá? Amennyiben csökkentem a feszültséget, úgy halványabban fog világítani a ledsor?

Hideg, vagy meleg fényű az ideálisabb erre a célra?

2013. dec. 2. 09:38
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, feszültséggel lehet csökkenteni a fényerőt, bár az okosok szerint lednél áramerősséggel illik, de mélyebb tapasztalatom nincs vele. Én csak meleg fényűt vennék, még annak is szürkébb, "szárazabb" a fénye a sima égőknél, engem kicsit zavar.
2013. dec. 2. 09:53
 2/7 anonim ***** válasza:
A feszültséget csökkentve csak kialszik a ledsor (persze egy bionyos feszültség alatt, addig halványodik). Az áramot kell állítani a fényerőszabályzáshoz. A meleg fehér led erre a célra jobb.
2013. dec. 2. 09:57
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az áramerősséget hogy tudom szabályozni? Kb mekkora feszültség alatt kapcsolnak ki a ledek? 7,5V még jó?

2013. dec. 2. 13:13
 4/7 anonim ***** válasza:
Én autós DRL-lel próbálgattam, az még 3 volton is pislákolt.
2013. dec. 2. 13:21
 5/7 anonim ***** válasza:
64%

Ha egy ledet veszünk figyelembe, akkor az 2.5 Volt körül már halványan violágít és 3.3 V fölött tönkre megy, ha nincs a körben valami áram korlátozó dolog, mint megfelelő értékű ellenállás. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy nálad több led van sorosan kötve. Akkor ezek a feszültség értékek össze adódnak annyiszor ahány led van sorosan kötve.

Az áramot a feszültséggel lehet szabályozni, viszont ha nagyon le mész vele, a nyitó feszültség alatt már nem fog világítani. Fölötte meg tönkre megy a led, ha csdak úgy önmagában rákötöd. Viszont ha fel van készítva arra, hogy ráköthess valamilyen feszültséget, akkor gondoltak az áram korlátozásra, ahogy a megadott feszültség környékére az szükséges. A feszültség változtatása mindenképp szabályozza a fényerőt, viszont a max. érték fölött már necces a dolog, hogy feszültség vezérléssel elszáll a led, mert könnyen túl lehet hajtani, ha csak néhány tized Volttal emelkedik is a tápfesz és ezzel az átfolyó áram a megengedhető fölé. Ezeknél a max környékén áramot adnak meg és azt kell biztosítani. Lefelé már bárhogy csinálhatod és csökkenni fog a fényerő.

2013. dec. 4. 00:36
 6/7 anonim ***** válasza:
64%
Na persze az a nyitó feszültség érték a fehér és a kék ledre igaz. A vörösnél 2V körüli, a sárgánál is hasonló az érték és a zöldnél néhány tizeddel magasabb mint a fehérnél és kéknél. Elég kényes jószágok ezek. A túláramra kell nagyon figyelni, hogy az ne legyen több mint az a katalógusban megadott legnagyobb érték.
2013. dec. 4. 00:41
 7/7 A kérdező kommentje:

Konkrétan kettő ilyet rendeltem:

[link]

Ilyesmi a célom:

[link]

2013. dec. 4. 13:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!