3D monitor képét a falra vetítve ugyan úgy 3D-s lenne?
A speciális fényt úgy kell érteni,hogy a lencsén két féle polarizált réteg van, ugyanolyan mint a szemüvegen. És a két különböző rétegen keresztülmenő fényből csak egyet-egyet engednek át a szemüvegen lévő rétegek.
Amúgy nem értem mit jelent az, hogy monitorból csináltak projektort...
Jah, hogy így :)
Ezt ki kell próbálni!
Tehát van egy 3D monitorod, és annak a képét akarod kivetíteni valami jókora fresnel lap optikával?
A 3D monitor többnyire passzív rendszerű, tehát arról polarizált fényt vetíthetnél ki, ami bármilyen közönséges vetítő felületen elveszti a polarizáltságát és onnan már vége a 3D-nek is.
Viszont speciális fémes felületre vetítve megtartja a polarizációs síkját. Erre a mozikban úgynevezett "ezüstvászon" szolgál. Kipróbáltam már több féle felületet. Ami még meg tartja a rávetített fény polarizációs síkját, az pl egy megsmirglizett acél felület. De pl a sárga láthatósági mellény fényvisszaverő (szürkés) fehér visszaverő felülete kiválóan megtartja a polarizáció síkját. Ezeket már próbáltam.
Egyébként ki tudod próbálni magad is moziban kapott szemüvegekkel. Egyik szemüveget felteszed és a másiknak valamelyik szűrőjén keresztül egy erős fényű lámpával megvilágítasz egy láthatósági mellény visszaverő csíkját. Közben a szemüveget a kezedben elforgatod valamerre. Esetleg a másik oldalról világítasz át rajta. Aztán kipróbálod, hogy a másik oldali szűrőn világítod meg a fény visszaverő csíkot.
Valamelyik esetben a kézben tartott szemüveg egyik oldalán megvilágítva a csíkot, csak egyik szemmel látod a fényt és a másik oldali szűrőn világítva csak a másik szemmel látod.
Ez az alap, aminek alapján működik a passzív rendszerű vetített 3D.
Az aktív 3D minden speciális vetítő felület nélkül úgy ahogy kivetíted, működni fog. Az aktív rendszerű monitor aktív szemüvegével látni fogod a kivetített képen is a 3D-t.
Sokat foglalkoztam 3D-vel, már gyerek korom óta (néhányszor tíz éve). :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!