Magyarországon egyforma az áramerősség? (bővebben lent)
Nyaralásba vittünk két laptopot, barátnőmé jó régi gép volt, és felforrósodott az akksi, majd nem is indult a gép, szervizbe kellett vinni. Enyém ugyan egy éves, de még sosem volt olyan forró az akksi, mint a nyaralóba, a telefonom pedig megkattant, összevissza töltötte a töltő, kikapcsolt majd inkább hagytam a csudába. Itthon nem jelentkeztek a problémák.
Mi lehetett a probléma? Esetleg más áramerősség volt a nyaralóba, mint itthon?
A gép sosem melegedett előtte, se a régebbi, se az én féléves laptopom...
A google a barátod, és nézd meg fizika könyvedbe válaszadók nem segítenek, ezért kérnék mindenkit, aki válaszol, normálisan tegye :)
Érdekelne, és az ott lakók nem tudtak segíteni, de minden évbe lemegyünk.
Olvastam,ideírtad,hogy aki válaszol az normálisan tegye.De.Hogy lehet válaszolni normálisan egy nem normális kérdésre? Jó nagy butaságot kérdezel,és okosságot vársz.
Már megbocsáss de te mit mondanál például egy ilyesmi kérdésre :Magyarországon egyforma az intelligenciahányados ?
A hálózati feszültségre vagy kíváncsi, nem az áramerősségre.
Az elvileg egyforma, de előfordulnak eltérések. Párszáz forintos műszerrel meg lehet mérni.
Elsőnek: az ember azért kérdez többnyire, mert nem ért valamit! Én leírtam, mit tapasztaltam, és mire gondoltam. Azt is írtam, hogy másoknak, ott lakóknak elmondtam a problémát, de nem tudtak rá választ adni, de ha te ilyen okosan lehurrogsz, esetleg választ is tudsz adni, vagy csak okoskodni? Vagy, valami támpontot adni, hogy kéne megkérdezni? Ne itt éld ki a kioktatási vágyaidat, vagy legalábbis ne rajtam.
Leírtam részletesen, mi a gondom, ha nem a kérdésbe kötözködsz, talán tudsz is válaszolni!
Másodiknak: köszi, lehet ez volt a probléma, mert azóta közel fél évet ment a gép, és semmi ilyesmi nem fordult elő, a telefonnal se. A három gép egyszerre kezdett hibát mutatni, utána természetesen nem próbálkoztunk, nem mertük megkockáztatni. Nem tudom, mennyire lényeges, de egész évben üresen áll a ház, minden le van kapcsolva.
Az ilyen ingadozásokat kilehet védeni valamivel?
07:15: köszi, ennek így utána tudok nézni :) Lehet, ez a kicsi eltérés is sokat számít, nem rizikózok jövőre.
Így már eltudok indulni keresőkkel, köszönöm a választ!
Az áramerősség minden készüléknél más mert az függ a készülék teljesítmény felvételétől. Neked a hálózati feszültség ingadozás a lényeg.
Ez a szabvány szerint 215-240V között változhat. Ilyen ingadozást ki kell bírni az összes forgalomban levő készüléknek. Sőt ha megnézed például a PC tápot, rá van írva, hogy milyen feszültség tartományban képes üzemelni károsodás nélkül. Általában 115-240V de van olyan ami 90-204 között bármilyen hálózati feszültségről üzemeltethető.
A régebbi telefontöltők még transzformátorosak, ezek jelentősen kisebb feszültség ingadozást képesek elviselni.
A melegedés oka lehetett a nyári magas külső hőmérséklet.
30-35 fok fölött már jelentősen romlik a laptopok hőleadása és hűtése.
Az össze vissza működést és kikapcsolást okozhatta a védőföldelés hibája, vagy az épületen belüli vezetékek kontakthibás kötése.
A szünetmentes táp jó a PC-khez, laptopokhoz, de egy telefon töltő már lehet, hogy nem működik róla megbízhatóan, mivel a szünetmentesek nem szinuszos áramot állítanak elő, és ez akár károsíthatja is a töltőt.
Mielőtt túl sok energiát feccölnél a kutatásba, megállítanálak. (HA még nem túl késő...) :D
Ahogy előttem is írták, a külső Notebook tápok kapcsoló üzeműek, nem fix feszültségről transzformálnak fixre, hanem jó működés esetén annyi energiát vesznek fel a bemenetről, amennyi kell a kimenetre (+ veszteség). És elég széles tartományban üzemelnek. 100-240Volt vs. 50/60Hertz és mindig annyi Amper, amennyi éppen kell.
Ha a táp öreg és nem működik jól, akkor egyértelműen csere-érett. Ha viszont egyébként jól működik, akkor az szinte biztos, hogy a nyaralótokban is megvan a min. 100V. Ne költs pénzt szünetmentesre feleslegesen! (Notebook úgy is áthidalja az áramkimaradást.) Akkor már inkább túlfeszültségvédős elosztót vennék oda...
Ha több különböző készülék is hibásan működött a nyaralótokban, akkor a nyaralóban keresném a hibát. A védőföld szerintem nem játszik, mert a telefon töltők nem használják, rájuk nem lenne hatással. Amire én gyanakodnék, azok a hibás érintkezések, a magas nyári hőmérséklet, és az esetlegesen torzult szinuszjel az ottani hálózaton, vagy a fáziseltérés a nem Ohmos fogyasztók miatt. (Ezekre mind rákereshetsz, érdekes lesz.) ;)
Az akku melegedése pedig nem sokban függ a külső táptól. Olyan eset nincs, hogy túl sokat "pumpálunk bele" a gépbe, a gép mindig annyit vesz fel, amennyit "Ő" akar. Olyan gond lehet, hogy túl sokat akar és azt nem bírja a táp, de fordított eset nincs. Az aksit pedig a gép tölti (illetve egy, a gépben lévő elektronika), nem a külső táp. Az csak energiát ad hozzá, de "nem ő dönt" arról, hogy meddig legyen töltve az aksi. Így a melegedésért sem lehet közvetlenül felelős.
Hú, hát köszönöm, most így összeállt :)
Keresgéltem a témában és találtam is sok olyan dolgot, ami hasznos, de nem tudtam. Sajnos, a fizika örökké a gyengém marad, épp ezért örültem a sok válasznak!
Így, belegondolva, barátnőm gépe nagyon régi (5, talán 6 éves, bár már használtan kapta és akksiról nem is megy sokat), és a szervizben cserélték is neki, bár azt nem mesélte, mondtak-e valamit még.
Az enyém akkor fél éves volt, és nagyon túlmelegedett, egyszerűen forró volt az egész hátulja majd lekapcsolt. A mobil viszont szintén régebbi, van vagy 3-4 éves.
30 fok pedig biztos volt kint, a házba valamivel talán kevesebb, de nem sokkal.
Ezeket véve már nem is olyan meglepő, hogy nem működtek megfelelően.
Szünetmentest megkérdeztem itthon, miért használjuk a rendes, nagy géphez, azt mondták, amit fórumon is olvastam azóta, hogy az áramszüneteknél adatok vesztek el és a gépnek se tett jót.
Nagyon köszi mindenkinek, sokat segítettetek! Kicsit még olvasgatok a témában, ez egy igen homályos folt nálam, pedig nem ártana tudni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!