Tényleg annyira szarok a SAL hangcuccok? Pl. : mélynyomók?
A feltüntetett teljesítmény adatok nem csak a SAL-nal de mindenhol hamisak! Azt csak úgy odaírják, hogy vedd meg, annyi a különbség, hogy a Somogyinál egy kicsivel nagyobbat hazudnak, és még annyi, hogy a Somogyiknak rosszabb a hatásfokuk, tehát a felvett teljesítményből többet adnak le hőként mind hangként(pl.: nem 0,96%, hanem 0,68%...), ez érdekesen hangozhat, de ez tény és való.
Jó márkákat hoztál fl példaként, mert nekem volt somogyi is és DLD is, hallható a különbség, jobb a DLD, de szar erősítővel a DLD is ugyan úgy rosszul fog szólni,
Megosztanám én is a véleményem.
A SAL hangszórók többsége lemezkosaras, kicsi lengő, érzéketlen, nem terhelhető, hangja nem pontos, nem elég részletező, összemos, kásás, zavaros, torz, stb...
Ez miben merül ki? Vegyük sorra hifi/házimozi, autóhifi, PA.
Hifiben, házimoziban használt SAL hangszórók: olcsó, gyenge minőségű felhasznált anyagok, hanyag építés (nagy légrés, nem pontosan illeszkedő mágnes, könnyen deformálódó lemez kosár, nem elég merev membrán, gyenge mechanikai csillapítás, kis tekercsek miatt gyenge elektromos csillapítás), ezért a hangzása nem megfelelő egy átlag hifi vagy házimozi célra.
Autós hangszóróiknál ugyan ez, csak itt már problémát jelent a terhelhetőség is. A legnagyobb SAL hangszórókat is csak pár100 wattal terhelheted, mert megsül. Kicsi a kitérése. Ez által kocsiban hangos, jó minőségű zenére alkalmatlan, van más ami sokkal jobb nála.
PAban ugyan az mint a fentebbi 2nél, csak itt már gond az érzékenység is. Érzéketlenek. Van egy 38 centis Porkoláb vagy Garry hangszóród, ami mondjuk 102 dB érzékeny, és 500w-al terhelhető. AKkor az 129 dB-t szól. Van egy 38 centis SAL hangszóród, ami általában 100-150 wattal terhelhető, és 90dB érzékeny. Az 111dB-t szól. Tehát ahhoz, hogy akkorát szóljon a SAL mint a Garry, Beyma, stb márkás hangszóró, kéne belőle legalább 3 darab, ha nem 4. :) Nem beszélve a hangzásról. De azt már a hifi szóróknál leírtam.
Viszont azt sokan nem veszik figyelembe, hogy amég egy 16 centis Vifa hifi hangszóróért elkérnek 25-30 eft-ot, a SAL-ért 4-5 ezret, a Beyma PA hangszóróért 90-100 ezret, még a SAL-ért 10-15 ezret, a JBL autós nyomóért 150ezret, még a SAL-ért 20-25 ezret. Nagyon nem mindegy, valóban sokkal gyengébb, nem annyival olcsóbb is. Tehát végeredményben nem szar.
Köszönöm a válaszokat. Végeredményben azt szűrtem le az írásaitokból, hogy a sal annyira nem fos amennyivel olcsóbb. Ha a salból a kínálat felső részét veszem, akkor valószínűleg nem járok annyira rosszul. Néztem videókat xpro-król youtube-on és engem meggyőzött. Ott a 30 centis xpro 40-50 euróért, míg egy dld 500+ meg csak akkor 75 ha akciós. És akkor a dld-hez komolyabb erősítő is kell, mégtöbb pénz, ördögi kör.
Néztem kickert, abból a 30 centis 150w rms, a salból meg 250w rms, ebből ha levonjuk a hazugságot, vagy a hőként leadást, akkor szerintem kb ugyanott tartok mint a kicker, esetleg kicsit rosszabb hangminőséggel, nekem megfelel.
Valóban ördögi kör, ha nincsenek magas hangszeres zenei elvárásaid, nem 30Hz-en 140dB fölött akarod lengetni a tükröket feka zenével vagy dubsteppel, jó a SAL is.
Nagyon jól írtad, nagyon el lehet szállni az árakkal, de én megfontolnám használt autóhifi vételét, és az új SAL áráért kapsz egy fokkal jobbat. Vagy kettővel. :)
Volt egy 15 colos 1500/3000w-os épített nyomóm, épített ládában, egy alap nem kínai első szettel, alap fejegységgel, egy kínai ezeöccá wattos (valójában 500 körül biztosítékból ítélve :) erő a csomiban, hatalmasat szólt. Rázta a tükröket, rendszámot, csomitartót, mindent, és még baromi mélyre is ment. A hangzása nem volt audiofil, de nem is volt többe 75-80 eft-nál a szett. :)
Nekem van két SAL subwoofer hangszóróm és meg vagyok elégedve velük.
amúgy az engem is bosszant hogy azt írják rá hogy 35-50w
pedig csak 30watt-os.
de viszot könnyen javítható.
tipp: ha sal-t akkarsz venni a piacon keresél!
én onnan vettem ezeket és csak egyiknek a közepe nincs meg. szerintem a SAL nem sz.r hanem jó.
ha lenne ijen tartángy akkor 4-es lenne szeríntem.
a hangszórók száma: SR 1315
nagyon szépen adják a bass-t pedig nincs is benne hangváltó. :) u:a SAL nme sz.r
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!