Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Csöves, tranzisztoros vagy...

Csöves, tranzisztoros vagy IC-s erősítő a jobb?

Figyelt kérdés
Nem gitározásra, hanem csak úgy zenehalgatásra.

2013. jún. 13. 21:26
 1/10 anonim ***** válasza:
Attól függ, milyen szempontból. Fogyasztás, zavarérzékenység, teljesítmény, minőség.. :)
2013. jún. 14. 10:09
 2/10 anonim ***** válasza:
91%

Ez igen kényes téma. Alapesetben IC-Tranzisztor-Cső. Vagyis a Csöves a legjobb, az ic-s általában a legrosszabb. De ez nagyban függ a felhasználástól. Ha mp3 zenéket hallgatsz, nem biztos hogy bármi különbséget észreveszel. Aztán az IC típusától nagyban függ annak a minősége. Nem mindegy, hogy mondjuk egy TDA, egy LM vagy éppen egy STK. Az STK a választóvonal, az ic és tranzisztor között. Gyakorlatilag nem is a klasszikus integrált áramkör, inkább egy "öcsi" panel.

Aztán ott vannak a tranzisztoros, FET-es erősítők. Etekből is van kommerszebb kapcsolás, és sokkal jobb minőségű is. Rengeteget számítanak a végfoktranzisztorok. Ezt inkább kapcsolás alapján lehetne eldönteni. De általában egy tranzisztoros HI-FI végfok jobb az IC-nél.

Aztán ott a csöves erősítő. Azt hallani kell, sokkal másabb a hangja. Nem lehet leírni, de hallani a különbséget. Viszont mindennapi zenehallgatásra nem a legjobb. A csövek élettartama korlátozott, ha olyan cső van benne, amit már nem gyátanak, akkor nehéz beszerezni. És ahhoz egy picit már jó érteni is.

Átlagos zenehallgatásra, ha főleg mp3-at hallgatsz, bőven elég egy jobb IC-s erősítő is. (pl lm3886) Ha kicsit nagyobb igényeid vannak, akkor egy tranzisztoros, FET-es erősítő elég.

Ha magadnak építenéd, akkor viszont mindenképp érdemes egy TDA2030-as erősítővel kezdeni, sikerélményed lesz, megtanulod az alapokat. Aztán esetleg egy komolyabb IC-s vagy tranzisztoros erősítőt is építhetsz.

2013. jún. 14. 10:10
 3/10 A kérdező kommentje:
Nekem van egy tranzisztoros(HIFI) Orion erősítőm és 2 db ic-s(kínai pc hangfal ill. 2,1)erősítő.Most jelenleg a tranzisztorost használom,mivel az ic-s(pc hangfak) drótja elszakadt és lusta vagyok megcsinálni.Észrevehetően jobb a hangja a tranyósnak főleg cd minőségű zenefjloknál(mivel HIFI és komolyabb).Igaz csöves erősítő még nem volt a kezem között,IC-s meg csak kínai pc erősítő szóval a tranyós hangja kellemesebb mint a kínai cuccé=).A 2.1-est a tv használja,de annál is jobb a jó öreg Orion.
2013. jún. 14. 11:15
 4/10 anonim ***** válasza:
92%

Valóban attól függ mire kell. Én most egy más szempontból közelítem a dolgot, mint az első.

A csöves lágy, zenei hangú, hosszú távon is hallgatható, nagyon kicsi hatásfok, szobában, szoba hangerejű ZENE hallgatásra a leg alkalmasabb.

IC-s elég gyatra minőség, mp3-mat hallgatni, vagy a jobb minőségű STK IC-s erősítők akár veszteségmentes elektronikus zenéhet, mozizni szobába tökéletes.

Tranyós jobb, mint az IC-s, akár hangszeres ZENÉHEZ is, vagy döngölni nagy hangerőn, hatásfoka sokkal jobb mint a csövesé.

Kihagytad a D osztályú digitális végfokokat. Mélysugárzó hajtására legjobb, legjobb a hatásfoka, ZENÉRE alkalmatlan, bár számomra még mozira, vagy elektronikus zenére is, túl pontos, és próbál nagyon részletezni, de mégsem ér közelébe sem nemhogy a csövesnek, tranzisztorosnak sem. Engem kifejezetten irritál a hangja.

2013. jún. 17. 23:01
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Egy jó hatásfokkal megépített csöves cucc a legjobb bármiféle zenére, zenehallgatásra. Csupán a FET-es szorongatja meg, mert csak annak van szintén lineáris hangképe. De szólhat egy csöves erősítő sokkal rosszabbul is mint bármelyik ha el van méretezve a kapcsolása, kimenőtrafója stb.

Tehát a kompromisszumok figyelembevételével én erősen a FET-est ajánlom!

2013. szept. 19. 23:54
 6/10 anonim ***** válasza:
40%
A csöves erősítő jobb minden tekintetben. Nem véletlenül annyiba kerül amennyi.
2014. aug. 17. 16:29
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem minden tekintetben, mert pl. ahol a hatásfok, vagy a hangszórók maximális teljesítményének a kihasználása az elsődleges szempont, ott az vérzik el a leggyorsabban.
2014. aug. 19. 22:00
 8/10 anonim ***** válasza:

Én például csakis kizárólag csöves erősítőt használok szólógitárhoz. Koncerten ha kell ezt hangosítom aztán ki egy mikrofonnal.

Zenehallgatásra más a helyzet, STK-val szerelt végfokot. Bár csövesen biztosan sokkal szebben szólna mondjuk egy bakelitlemez. Az mp3, mpeg stb. azt inkább hagyjuk nem csöveshez való szerintem.

2014. szept. 10. 01:37
 9/10 anonim ***** válasza:
Csöves erősítő ráadásul pazarol az árammal is. Megdobja a villanyszámlát!
2015. máj. 23. 21:46
 10/10 Laci761221 válasza:

Üdv mindenkinek...

Nos összehasonlításként írom le saját tapasztalatomat...

Vettem egy Sony Ta FA 3 ES erősítőt amiről nagyon jókat írnak...

Adott egy BOSE 901 hangfalpár....

És egy komoly DENON bakelit Nagaoka hangszedővel...

Nagyon kellemesen szól...viszont...vettem egy nivs V3 csöves erősítőt amibe a csöveket kicseréltem Elektro Harmonix végcsövekre és ALPS kék legendás potenciométert raktam bele....

Mit is mondjak...olyan hangminőséget értem el ezzel a lánccal,hogy a CD vagy FLAC fálj mehet a kukába...nem nagyon térek észhez napok óta...volt már nívós rendszerem,de mondanám,hogy aki nem hiszei az jöjjön és hallgassa meg...de nem mondom...:)))

Szóval egy jó csöves simán veri a Fetet...szerintem...de lehet szerencsém van és a lánc nagyon össze illik...remélem tudtam segíteni...ja és a 2x15w csöves ezzel a lánccal iszonyatos hangerőre képes.....:))))

2016. márc. 14. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!