Csöves, tranzisztoros vagy IC-s erősítő a jobb?
Ez igen kényes téma. Alapesetben IC-Tranzisztor-Cső. Vagyis a Csöves a legjobb, az ic-s általában a legrosszabb. De ez nagyban függ a felhasználástól. Ha mp3 zenéket hallgatsz, nem biztos hogy bármi különbséget észreveszel. Aztán az IC típusától nagyban függ annak a minősége. Nem mindegy, hogy mondjuk egy TDA, egy LM vagy éppen egy STK. Az STK a választóvonal, az ic és tranzisztor között. Gyakorlatilag nem is a klasszikus integrált áramkör, inkább egy "öcsi" panel.
Aztán ott vannak a tranzisztoros, FET-es erősítők. Etekből is van kommerszebb kapcsolás, és sokkal jobb minőségű is. Rengeteget számítanak a végfoktranzisztorok. Ezt inkább kapcsolás alapján lehetne eldönteni. De általában egy tranzisztoros HI-FI végfok jobb az IC-nél.
Aztán ott a csöves erősítő. Azt hallani kell, sokkal másabb a hangja. Nem lehet leírni, de hallani a különbséget. Viszont mindennapi zenehallgatásra nem a legjobb. A csövek élettartama korlátozott, ha olyan cső van benne, amit már nem gyátanak, akkor nehéz beszerezni. És ahhoz egy picit már jó érteni is.
Átlagos zenehallgatásra, ha főleg mp3-at hallgatsz, bőven elég egy jobb IC-s erősítő is. (pl lm3886) Ha kicsit nagyobb igényeid vannak, akkor egy tranzisztoros, FET-es erősítő elég.
Ha magadnak építenéd, akkor viszont mindenképp érdemes egy TDA2030-as erősítővel kezdeni, sikerélményed lesz, megtanulod az alapokat. Aztán esetleg egy komolyabb IC-s vagy tranzisztoros erősítőt is építhetsz.
Valóban attól függ mire kell. Én most egy más szempontból közelítem a dolgot, mint az első.
A csöves lágy, zenei hangú, hosszú távon is hallgatható, nagyon kicsi hatásfok, szobában, szoba hangerejű ZENE hallgatásra a leg alkalmasabb.
IC-s elég gyatra minőség, mp3-mat hallgatni, vagy a jobb minőségű STK IC-s erősítők akár veszteségmentes elektronikus zenéhet, mozizni szobába tökéletes.
Tranyós jobb, mint az IC-s, akár hangszeres ZENÉHEZ is, vagy döngölni nagy hangerőn, hatásfoka sokkal jobb mint a csövesé.
Kihagytad a D osztályú digitális végfokokat. Mélysugárzó hajtására legjobb, legjobb a hatásfoka, ZENÉRE alkalmatlan, bár számomra még mozira, vagy elektronikus zenére is, túl pontos, és próbál nagyon részletezni, de mégsem ér közelébe sem nemhogy a csövesnek, tranzisztorosnak sem. Engem kifejezetten irritál a hangja.
Egy jó hatásfokkal megépített csöves cucc a legjobb bármiféle zenére, zenehallgatásra. Csupán a FET-es szorongatja meg, mert csak annak van szintén lineáris hangképe. De szólhat egy csöves erősítő sokkal rosszabbul is mint bármelyik ha el van méretezve a kapcsolása, kimenőtrafója stb.
Tehát a kompromisszumok figyelembevételével én erősen a FET-est ajánlom!
Én például csakis kizárólag csöves erősítőt használok szólógitárhoz. Koncerten ha kell ezt hangosítom aztán ki egy mikrofonnal.
Zenehallgatásra más a helyzet, STK-val szerelt végfokot. Bár csövesen biztosan sokkal szebben szólna mondjuk egy bakelitlemez. Az mp3, mpeg stb. azt inkább hagyjuk nem csöveshez való szerintem.
Üdv mindenkinek...
Nos összehasonlításként írom le saját tapasztalatomat...
Vettem egy Sony Ta FA 3 ES erősítőt amiről nagyon jókat írnak...
Adott egy BOSE 901 hangfalpár....
És egy komoly DENON bakelit Nagaoka hangszedővel...
Nagyon kellemesen szól...viszont...vettem egy nivs V3 csöves erősítőt amibe a csöveket kicseréltem Elektro Harmonix végcsövekre és ALPS kék legendás potenciométert raktam bele....
Mit is mondjak...olyan hangminőséget értem el ezzel a lánccal,hogy a CD vagy FLAC fálj mehet a kukába...nem nagyon térek észhez napok óta...volt már nívós rendszerem,de mondanám,hogy aki nem hiszei az jöjjön és hallgassa meg...de nem mondom...:)))
Szóval egy jó csöves simán veri a Fetet...szerintem...de lehet szerencsém van és a lánc nagyon össze illik...remélem tudtam segíteni...ja és a 2x15w csöves ezzel a lánccal iszonyatos hangerőre képes.....:))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!