Kicserélhetem-e az aksit?

Figyelt kérdés
Adott egy elektromos motor, amit egy 12.8V-os 500mAh-es Li-ion akksi hajt, és az a gondom vele, hogy elég hamar lemerül (fél óra). Az az elképzelésem támadt, hogy 10db 1,2V-os 2300mAh-es aksit (tölthető elem) sorba kötök és azzal üzemelem a motort. Jól gondolom hogy így kb az eredeti aksiéhoz hasonló feszültségem lesz, csak sokkal tovább fogja bírni? Valamint még felmerült bennem az a probléma, hogy a "tölthető elemek" bírják az ekkora igénybevételt (1-2 óra alatt lemerülne és naponta lenne töltve)???

2013. máj. 23. 21:09
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Egész nyugodtan meg lehet sértődni. Nincs megtiltva - itt főleg nem. :)

Kicsit utánajártam az adatlapoknak. Való igaz, h nem vagyok egy két lábon járó Datasheet.pdf - DE!

Számolni azért szoktam, mielőtt a levegőbe küldöm legújabb modellemet.

Egy ilyen akksi tömege, amivel a modell - terheléstől, figuráktól függően - 8-12 percet tölt a levegőben 240gr.

[link]

4 cella 25/50C, ami azt jelenti, h 2.2*25=55 [A]-t lehet kivenni belőle folyamatosan. Csúcsban, néhány mp-ig ennek a dupláját is tudja egy friss, töltött akksi.

Ha valóban igaz lenne, amit az adatlapokról olvastál, vagyis h egy ilyen akksinak cellánként 0.07ohm a belső ellenállása, akkor kezdjünk el számolni:

4 celláé 4*0.07=0.28 [ohm]

A rajta eső feszültség 55 A-nél 0.28*55=15.4 [V]

Az viccnek marha jó, hisz ha így lenne, akkor a motornak már nem maradna feszültség a névleges 4*3.7=14.8 [V] ból.

Ehhez képest a moci vígan pörgeti a propit 8 ezres fordulaton és leadja a szükséges 600-800W teljesítményt. Erre mikro lesz képes a 10db AA Eneloop-ból összeállított NiMH pack? Ha utánaolvasol, a mai Bosch gépek már úgy szintén Li-ion akksikkal mennek. Lehet, nem véletlen.

Egyébként ősrégi szerszámgépeknél még találkozhatsz NiCD akkukkal is. Na azokkal lehetett szép a munka. 5 perc fúrás 5 óra töltés. :)

Szép napot!

2013. máj. 24. 08:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!