Ha átlagfelhasználó vagyok mindegy, hogy 10 vagy 16mp-s fényképezőgépet veszek? Nem értek hozzá, jól jönne a segítség?
Szeretnék egy fényképezőt ami fontos lenne benne, hogy sporttevékenységet, tüzijátékot ilyesmit is lehessen vele fotózni + rossz fényviszonyok között is működjön, ne legyen érintőképernyős, tudjon videózni.
Üzletben mondták, hogy ennyi igény mellett, ha 10-20e ft-om van rá kb mindegy milyen gépet ha 10mp felett van:D Ez tényleg igaz? esetleg tudnátok ajánlani? Nikon,Canon, Olympus,Samsung gépeket nézegettem - a legolcsóbb fajtáikat. Nagyon ritkán használnám, hány évig bírják ezek a gépek? Érdemes vennem vagy a telefonom 5mp es kamerájához képest nem lesz különbség?
"mindegy, hogy 10 vagy 16mp-s fényképezőgépet veszek?"
Tökmindegy.
"... rossz fényviszonyok között is működjön"
Működni fog, csak ez a műfaj kompakttal szopás, ne verd magad komoly illúziókba.
A megapixel kevésbé számít, az inkább csak parasztvakításnak van a katalógusban. Kompakt géptől tényleg nem lehet csodát várni.
Gyenge fényviszonyok közt két lehetőség van (vaku nélkül), az ISO érzékenység (fényérzékenység) emelése, vagy a záridő növelése. Ezeket a jobb kompaktokon lehet kézzel állítani, 10-20e Ft-oson szerintem még nem, vagy nem kellő mértékben. Ha a záridőt növeled, akkor állványt kell használnod, és a mozgó tárgyak el fognak mosódni, de tüzijátéknál ez még látványos is lehet, hogy egy képen több robbanás látszik. Az ISO érzékenység emelése az, amit kerülni kell, főleg az olcsó gépeken. A fényérzékenység növelésével az érzékelő zaja megnő, amitől a kép szemcsés lesz. A nagyon drága fényképezőkön ez viszonylag nagy érzékenységnél jelentkezik, tehát ezek használhatóak félhomályban, a kompaktok érzékelője viszont kis emelésre is zajt kelt, ami miatt a kép kásás, szemcsés, zajos lesz, ami nagyon csúnya tud lenni.
A telefonnal szemben a fényképezőn van vaku, amivel éjjel is tudsz rövidebb távokra (pár méterre) fényképezni.
A telefonodhoz képest valószínűleg bármelyik fényképező nagy előrelépés lesz. Nekem kompaktból Canonom és Sonym volt, mindkettőt nagyon szerettem. Konkrét típust nem tudok ajánlani, mert nem vagyok naprakész. Samsungot azért kerülném, a mai napig nem tudok megbarátkozni a márka termékeivel. A többi említett márka mind neves gyártó, óriási különbségek szerintem nem lesznek a termékeik közt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!