Mitől függ, hogy hány hangszórót köthetek egy HiFi erősítőre?
Van egy régi HiFi tornyom, aminek az erősítője (Yamaha CA-V2) 4db önálló hangszóró kimenettel rendelkezik, a leírásokban pedig ez van:
8 Ohm: 2x 40 W
4 Ohm: 2x 53 W
Jelenleg csak a 2 eredeti hangszóró van rátéve, de mivel lett még 2, arra gondoltam, hogy azokat is rákötném. Lehet-e baja ettől a cuccnak?
Ha valóban Hi-Fi (High-Fidelity) hangzást akarsz, akkor csatornánként 1db hangfalat kötsz az erősítődre, betartva a gyár által közölt paramétereket.
Nem ismerem a CA-V2-t, de ha ez a 4 kimenet azt jelenti, h mögötte 4db külön erősítő van, akkor mindegyikre ráköthetsz vagy 8 ohmos/40W, vagy 4ohmos/53W hangfalakat.
Ha kicsit nagyobb terhelhetőségűt kötsz rá, abból baj nem lehet. A lényeg, h kisebbet ne akassz rá. Ha ezeket betartod, akkor semmi baja nem lehet a "cucc"nak. :)
Mielőtt rákötöd, vedd le a tetejét és ha azt látod, h 4 egyforma egység van belül, akkor jó a sejtésünk.
Egyébként az eredeti hangszórói hány ohmosak?
Ha lenne ohm mérőd (multiméter), többet tudnánk rögtön.
Találtam egy service manuált, ami hogy stílszerű legyek nekem japánul van, de talán ebből több derül ki a számotokra.
Innen lehet letölteni:
Köszi az infot. Szerintem angolul van. :)
Tökéletesen látszik, h egy 2 csatornás, azaz sztereo erősítőről van szó. Ráadásul A vagy B hangfalak köthetők rá, de egyszerre csak az egyik pár fog szólni. Kell lenni rajta egy A-B átkapcsolónak. Sajna, nem quadro erősítőd van.
Van rajta egy speaker selection switch.
Erre az erősítőre 4-8ohm közötti hangfalakat kapcsolhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!