Erősítő és hangfal közti impedancia (vagy ellenállás), és teljesítménykülönbség? Hogy van ez?
Ha van egy pl. 50 wattos, 8 ohmos erősítőm, akkor egy olyan hangszóró kéne nekem, ami:
- 8 ohm, vagy annál kisebb ellenállású (különben a végfokozat tönkremegy),
- legalább 25%-kal nagyobb teljesítményű az erősítőnél, ebben a példában legalább 62,5 wattos a hangszóró (különben a hangszóró megy tönkre).
Jól gondolom?
Ha van egy 50W-os erősítőd, amely 8ohmos terhelésnél adja le az 50W-ot, akkor ha kisebb impedanciájú hangdobozt kapcsolsz rá azt jelenti, h nagyobb áramot akarsz kiszedni az erősítőből és az nem fogja bírni leadni. Tervezéstől függ, h ilyenkor mi a végeredmény. Áramkorlátozós végfoknál randa, torz hangot fogsz hallani a nagyobb hangerőknél. Ha nincs áramkorlátozás, akár haza is vághatod a végtranyókat még azok meghajtóit is.
Ha egy hangfalat a lineáris tartományon belül akarsz használni (ez azzal jár együtt, h alacsony értéken tartod a hangfal torzításait), akkor érdemes 1.5-2x nagyobb terhelhetőségűt ráakasztani az erősítőre, mint amekkorát az le tud adni.
Jelen esetben 50W-hoz 75-100W-os hangfalakat tennék.
8ohm, vagy annál nagyobb ellenállásút kell rátenni.
Nem kell feltétlenül nagyobb terhelhetőségű hangfal, mint amekkora az erősítő (egy hangfalnak nincs teljesítménye), csak oda kell figyelni, nehogy túlterheld.
Jujjjj.... Ezt jól elírtam..
Igen, azt akartam írni, hogy 8 Ohm, vagy annál NAGYOBB.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!